Egy anya tragikus története a 23 perc című előadás - Járó Zsuzsa díjat nyert a szereppel
A 23 perc című monodráma az emberi lélek legmélyebb érzéseit kavarja fel: pszichés utazásra hív a darab.

JZS
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dennis Kelly Girls and Boys című színdarabját hozta el Magyarországra Keszég László a  23 perc  című monodrámában, ami egy olyan nő életébe enged betekintést, akinek az élettörténetével szinte mindenki tud azonosulni. Érzelmi hullámvasút a dráma, mely letaszítja a közönséget a pokolba, miközben képes megnevettetni - ez természetesen a színésznő,  Járó Zsuzsa  érdeme is.


A legtöbb színdarabot hiába alkották meg tökéletesen, hogyha a színész nem képes eljátszani a neki szánt szerepet. Ahogy a nézők beültek az egyébként nem túl nagy Jurányi Ház előadótermébe, már azonnal családias hangulat alakult ki. A nézőtér előtt csupán egy szőnyeg, egy kanapé és lámpa kapott helyet, a világítás is csak erre az egy térre összpontosult. 

Azonban mihelyst belépett Járó Zsuzsa, feszült csend ülte meg a teret. Neki kell megtörnie, mégis egyre csak várt, fürkésző, ugyanakkor meleg tekintetével végigpásztázta a közönséget. Aztán egyszer csak egy iszonyú harsány megnyilvánulásában kezdetét vette a felborzoló utazás egy nő életében, aki, mintha csak egy teadélutánt tartana, úgy mesélte el kisebb-nagyobb megszakításokkal élete elképzelhetetlen tragédiájának történetét.

JZS eőadás
Fotó: Orlai Produkció

Lebilincselő volt, ahogy egymaga be tudta szippantani az összes néző figyelmét, mindenki szinte csüngött a szavain. A szerephez mérten megfelelő mennyiségű trágár szó hagyta el a nő száját, ami valójában nem volt öncélú. Egy teljesen összetört nő lábadozási időszakában nem is lehetne mást elvárni.

Folyamatosan alakult át a játék közben: az elején összeszedett volt, szép sminket, ruhát és a magas sarkú papucsot viselt, egy sikeres nő képét mutatta. A darab végére azonban ott állt megtörten, smink nélkül, könnyes szemmel, mezítláb, mégsem érzett az ember irányában szánakozást, inkább csak megértést, mélyről jövő együttérzést.

A darab tökéletesen bemutatja lépésről lépésre, mik vezethetnek visszafordíthatatlan tragédiákhoz. Hogyan képes a siker és az azzal párhuzamos sikertelenség elvakítani az embert, hogyan alakítja át a személyiséget és a viselkedést. Hogyan tudja befészkelni magát a családon belüli erőszak egy olyan családnak az életébe, amelynél az szinte elképzelhetetlennek tűnt. Ennek a közelségét, szinte tapintható részletességét a monodráma közege, egyetlen színművész alakítása tudta megteremteni. Lehetséges, hogy a törékeny, intim hangulat elillant volna, hitelességét vesztette volna, ha több színész szerepel a történetben, melyben az anyák legnagyobb félelme elevenedik meg.

Ehhez az atmoszférához a színésznő bravúros játéka mellett - aminek köszönhetően Kultkikötő közönségdíjat nyert a mű - a jól kiválasztott háttérzene és a fény-árnyék játékok is nagyban hozzátesznek. Hihetetlen, milyen hatással lehet az emberre egy ilyen erős történet egy ilyen erős színészi játékkal. A darabot októberben még három, novemberben két alkalommal lehet megtekinteni a Jurányi Inkubátorházban.

A depresszió látható tünetei: alvászavar és testsúlyváltozás is jelezheti

Nem minden depressziós képes ugyanis a negatív gondolatait megosztani a barátaival, csak rágja magát belülről, de különböző viselkedési mintázatokból lehet következtetni a meglétére. 

Ezt is szeretjük