A világ legrangosabb írói Budapesten: ha szeretsz olvasni, itt a helyed

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

olvas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a hétvégére nem jósolnak igazán jó időt, számos olyan remek program közül válogathatsz, ami mégis megéri a kockázatot, hogy esernyővel a táskában ellátogass rá. Persze, olyan eseményeket is mutatunk, amelyek nincsenek kitéve az elemek szeszélyeinek, mert nem szabadtéren rendezik meg őket. Válogass kedvedre!

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapest, Millenáris, április 25-28.

Az immáron 26. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, még korszerűbb és szebb kiállítóterekkel várja a látogatóit. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég - idén a norvég Karl Ove Knausgaard - veheti át Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

5. Magyar Filmhét

Budapest, Corvin, április 22-27.

A 5. Magyar Filmhéten, a nagyközönség és a filmszakma képviselői megtekinthetik a 4. Magyar Filmdíjakért folyó versenyben részt vevő alkotásokat. A Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával idén 2019. április 22-27. között rendezi meg az 5. Magyar Filmhetet a Corvin moziban. Rekordszámú nevezés érkezett: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók az idei Filmhétre.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

2. Szerpentin Táncfilm Fesztivál

Budapest, több helyszínen, április 25-28.

2019-ben második alkalommal jelentkezik a Szerpentin Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen mozgás- és táncalapú filmekre fókuszáló nemzetközi platformja. A Szerpentin Táncfilm Fesztivál idei négynapos programjában magyar és nemzetközi rövidfilmek, országspecifikus válogatások, egy francia-magyar koprodukció, valamint archív felvételek kerülnek bemutatásra. A fesztivál idei felhívására 38 országból érkeztek nevezések, melyekből két blokkban láthatunk egy-egy válogatást.

A programba 13 magyar film került, melyek a kortárs táncon túl a divat, a zene és a dizájn felől is közelítenek a műfajhoz. A bemutatott filmek közül nemzetközi szakmai zsűri választ egy-egy alkotást a pénzdíjjal járó Legjobb Külföldi Film és Legjobb Magyar Film díjakra. Rangos európai táncfilmfesztiválokkal együttműködésben országspecifikus vetítésekkel is készülnek a szervezők. Meghívott kurátorok mutatják be Finnország, Franciaország, Hollandia és Románia közelmúltban készült rövidfilmjeit.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jövő Utcája 2019 – Tudományfesztivál

Budapest, Corvin sétány, április 26-27.

Egy ingyenes, tudományos utcai kiállítás a Kossuth Klub/Tudományfesztivál és az EPAM szervezésében, ahol a tudomány, technológia és fenntarthatóság találkozik. Ismerd meg és próbáld ki az önvezető autók, az okos otthon, a robotok világát! Az EPAM digitális játszóterén az is kiderül, hogy milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk ebben a világban; mai felnőttek és a gyerekeink, akik a jövő technológiáját fogják feltalálni.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Floralia – tavaszünnep Gorsiumban

Tác, Gorsium-Herculia Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum, április 27-28.

Az ókori római település, Gorsium maradványait őrző régészeti park minden évben különleges időutazásra hívja a vendégeket: a tavaszköszöntő ünnep, a Floralia minden korosztálynak kínál látnivalót. A legnagyobb látványosság a császár bevonulása a díszes ruhákba öltözött kísérettel. A rómaiak mellett kelta és germán harcosok táboroznak, aki akarja, magára öltheti pajzsukat, kipróbálhatja harci eszközeiket.

Megelevenedik a gladiátorok világa, sőt, még rabszolgát is vásárolhatunk az árverésen. A Floralián bepillanthatunk az ókori hétköznapokba, színházi és zenei élmény, sokféle érdekes kézműves foglalkozás és vásár is várja a vendéget a gyönyörű környezetben.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Yoga Fest 2019 - Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválja

Budapest, Akvárium, április 27.

A fesztiválon részt vevő iskolák mindegyike a jóga eredeti elvei alapján, egy távoli múltba nyúló, megszakítatlan tanítványi láncolat részeként adja tovább az ősi tudást az érdeklődőknek. Ez a gyakorlat biztosítja a jóga tudományának tisztaságát, változatlan módon történő továbbörökítését. Az egyes jógaiskolák képviselői ezen a napon előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat tartanak párhuzamosan 4 teremben, így a színes program garantált! A napot egy lélekemelő, közös Mantra koncert zárja idén is!

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Tavaszkert Dísznövény 2019 Szakkiállítás és Vásár

Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétuma, április 26-28.

Kedves városi kertészek, virág, növény, gasztronómia és természetes dizájn rajongók! 2019-ban újra Tavaszkert Dísznövény 2019. Szakkiállítás és Vásár a Budai Arborétumban, a Villányi úton! Virágok, növények kertészeti kellékek és szolgáltatások, gasztronómiai finomságok, természetközeli designalkotások mellett kiállítások, előadások és különféle növényes, zöld programok.

Az eseményről részletesebben itt olvashatsz.

Fotók: Getty Images

Kötelező olvasmányok első mondata

A kötelező olvasmányok nagy része nyomot hagy az emberben, és még évekkel, évtizedekkel később is pontosan emlékszik rájuk. Az alábbi kvízben magyar írók kötelező műveinek első mondatait idéztük: kitalálod, hogy honnan származnak?

Ezt is szeretjük