Fergeteges fesztiválokkal kezdődik 2020 - Szuper programok az év elejére

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

port.hu hétvégi program nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idei év is izgalmas programokkal indul, egymás hegyén-hátán zúdulnak a jobbnál jobb fesztiválok - garantáltan nem fogsz unatkozni ezen a hétvégén sem!

Megrendezésre kerül a XIII. Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban, a város több helyszínén pedig kezdetét veszi az Újzenei Fesztivál. Az Aurórában az underground stílus kedvelőinek nagy örömére a KéregFeszt világába lehet belecsöppenni, míg az Itt és Most Közösségi Téren pedig a STARTfeszt kap helyet - és még más rengeteg színes program vár a hétvégén!

XIII. Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Fővárosi Nagycirkusz, január 8-13.

thumbnail cirkuszfesztival

A 2020-ban megrendezésre kerülő fesztivál nulladik napján, január 7-én, 19 órától a Művésztelepen a Kalmár Ákos és Pál Dániel Levente alkotópáros által megálmodott Szent Boszorkány című szimbolikus meseművet tekinthetik meg az érdeklődők. A Szent Boszorkány egy új, összművészeti színpadi nyelv keresésére tett alkotói kísérlet, mely a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve egy olyan fantáziavilágba hívja nézőit, mely dramaturgiájában, színpadi nyelvében és zenei világában újdonság lesz. Január 8-án, 17 órától az artistaművészek ünnepélyes bevonulásával veszi kezdetét a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. Idén is három-három alkalommal lesz lehetőségük a cirkuszművészet rajongóinak megtekinteni az „A” és a „B” versenyprogramokat, melyekben a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat.

Az esemény további részleteit itt lehet megtekinteni. 

Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál

Budapest, több helyszínen, január 7-20.

Hetedik alkalommal rendezik meg Budapest különleges, kortárs zenei fesztiválját, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan olyan fontos, budapesti kulturális helyszíneken látogathatják a fesztivál programjait az újzene iránt érdeklődők, mint a Müpa, a Trafó, a Zeneakadémia vagy a Budapesti Francia Intézet. A programok közt lesznek nem csak koncertek - ősbemutatókkal tűzdelve -, hanem interaktív beavatófoglalkozások, kiállítások, családi programok és filmvetítések is. A fesztivál kiemelt témája pedig a női zenei alkotók munkája.

Az esemény további részleteiről itt lehet olvasni.

KéregFeszt

Auróra, január 10-11.

Kortárs underground összművészeti miahelyzet. CÉGES kollektíva, Flexible Juice, Matemorfózis Matek és Mozgás Műhely, Verőköltő, Kortárs Irodalmi Performansz, Átmenetileg Vidék, Magzat, Fotó- és Képzőművészeti Kiállítás, PontMost, Mozgás Workshop a SVUNG Kutatócsoporttal.

A program további részletei itt érhetőek el.

STARTfeszt

Itt és Most Közösségi Tér, január 10-12.

A tavalyi sikeren felbuzdulva 2020-ban ismét megrendezik a Startfesztet: a január 10-én startoló, háromnapos fesztiválon minden generáció tagjai megtalálhatják a számukra izgalmas programot. A fesztiválnak ezúttal is a Ráday utcai Itt és Most Közösségi tér ad otthont, ahol a közönség ingyenes tréningeken tesztelheti a bennük lakozó imprószínészt, szerzői estet hallgathat a Lázár tesók vagy Nyáry Krisztián előadásában, Ringatóra viheti a család legkisebb tagjait, vagy épp a hangszerkészítés rejtelmeiről beszélgethet egy szakavatottal. A fesztiválon debütál az Itt és Most Társulat új előadásformája, a Mementó, a FISZ Változó Örökség címmel szervez irodalmi délutánt, két társasjáték-készítő mesél a társasozás tudományáról, és számtalan workshopon, kézműves-foglalkozáson élhetik ki a kreatív hajlamaikat. A fesztivál minden programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

XVII. Stagediving Fesztivál

Dürer Kert, január 11.

A 17-dik Stagediving Fesztivál a Dürer Kert mindhárom termében várja a közönséget este hét órától egészen hajnalig.

Az esemény további részleteiről itt tudsz olvasni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Short List 2019 - Esterházy Art Award

Ludwig Múzeum, február 2-ig

Az Esterházy Művészeti Díjra 2009-ben, indulásakor az európai diskurzusban elfogadott képzőművészeti területek közül a szigorú értelemben vett festészettel lehetett indulni. Időközben az eredeti médium mellett a tágabb értelemben vett festészet és a vele határos technikák is megjelenhetnek a pályaművek között, idén pedig először lehetett kimondottan helyspecifikus installációs tervekkel is pályázni. A Short List 2019 - Esterházy Art Award Magyarország című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a legfrissebb értelmezéseket.

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

Ilyen a szilveszter máshol: lenyűgöző fotókon a világ távoli vidékeinek újévi ünnepe

Magával ragadó képeken örökítették meg a szilveszteri ünnepet a világ különböző pontjain: van, ahol a tengerben táncolják végig az éjszakát, máshol máglyán bábukat égetnek, és az utcák megtelnek zajos, nyüzsgő élettel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük