Érdekes módszerrel kap befejezést a Beethoven halálakor félbemaradt szimfónia
A számítógép a gépi tanulás módszerével sajátította el Beethoven komponálási stílusát, és így próbálja befejezni a félbemaradt művet.

beethoven
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy mesterséges intelligencia segítségével befejezzék a zeneművet Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.

- Lenyűgöző a haladás, még akkor is, ha a számítógépnek még igen sokat kell tanulnia - idézte Christine Siegertet, a bonni Beethoven-ház archívumának vezetőjét a Techxplore.com. Siegert meggyőződésének adott hangot, hogy Beethoven áldását adná rá, mivel ő is kora újítójának számított. Hangsúlyozta, hogy a zenemű nem fogja veszélyeztetni Beethoven örökségét, nem fognak úgy tekinteni rá, mint életműve részére.

Megtanulta Beethoven stílusát a számítógép

A projektben gépi tanulási technológiát használnak, a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét, és az most próbálja megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.

beethoven-10-szimfonia

Barry Cooper brit zeneszerző és zenetörténész, aki maga is megpróbálta befejezni a 10. szimfónia első tételét 1988-ban, kételyeit hangoztatta. - Meghallgattam egy rövid elkészült részletet. Távolról sem hangzott úgy, mint Beethoven szándékának meggyőző rekonstruálása. De van még lehetőség a javulásra a további munka során - mondta a Manchesteri Egyetem professzora.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megszületett végső nagyzenekari változatot április 28-án fogják bemutatni Bonnban, a zeneszerző szülővárosában, ami az évfordulós ünnepségek középpontjában áll. Már hétfő este, a 249. évfordulón megkezdődtek a programok, december 16-át tartják ugyanis a német zeneszerző születésnapjának.

Beethoven is zongorázott a csodás magyar kastélyban

Budapesttől karnyújtásnyira, a Fejér megyei Martonvásáron található az ismert főúri rezidencia, a Brunszvik-kastély, melynek épülete és angolkertje máig gyönyörű állapotban látogatható. A kastély különlegessége, hogy Beethoven több alkalommal is járt benne, ugyanis a grófi lányok zongoratanára volt.

Ezt is szeretjük