Szenzációs, de szomorú leletre bukkantak Pompeji romjai között: így kerülhetett oda
Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül.

teknos-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között. A nőstény egy 62-ben, földrengés következtében összeomlott ház romjai között keresett menedéket, majd a Vezúv kitörésének hamuja és törmeléke alatt lelte halálát.

A 14 centiméter hosszú görög teknőst és tojását az ókori város egy olyan részén fedezték fel, amelyet földrengés tett a földdel egyenlővé, majd a területen közfürdőket kezdtek építeni - idézte az olasz hatóság közleményét a The Guardian.

Pompejit nem sokkal a földrengés után, 79-ben a Vezúv kitörése pusztította el. A régészek úgy vélik, a Dél-Európában elterjedt teknős egy lakóház helyén maradt törmelékben keresett menedéket magának. A Pompeji Régészeti Park igazgatója, Gabriel Zuchtriegel szerint, mivel a tojása még nála volt, a teknős elpusztult, mielőtt biztonságos helyet talált, ahol lerakhatta volna.

- A maradványok arra vetnek fényt, mi történhetett a városban a földrengés és a tűzhányó kitörése között: sok otthont újjáépítettek, az egész város építési területté vált, és néhány területet nyilván annyira elhanyagoltak, hogy vadak kezdtek beköltözni a romok közé, és volt, amelyik tojást is próbált rakni - magyarázta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem ez az első teknős, amelynek a maradványai előkerültek Pompejiben. Zuchtriegel elmondta, hogy a jelenlegi ásatások és kutatások egyik fontos iránya a városközponton kívüli területek szerves és mezőgazdasági anyagainak vizsgálata. A Stabiane-fürdők területének feltárását a Berlini Szabadegyetem, a Nápolyi L'Orientale Egyetem és az Oxfordi Egyetem tudósai végzik a Pompeji Régészeti Park kutatóival együtt.

Fotók: Facebook/Pompeii - Parco Archeologico

Ilyen gyönyörű volt egy gyorsétterem Pompejiben

Az ókori étteremben még a legutoljára fogyasztott ételek nyomai is megmaradtak.

Ezt is szeretjük