Ismeretlen, páncélos dinoszauruszfajra bukkantak a kutatók: 190 millió éves a lelet
A maradványok a délnyugat-kínai Jünnan tartományban kerültek elő.

GettyImages-1349470409
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korai jurakorban élő dinoszauruszok egy eddig nem ismert fajtájából származó példány maradványaira bukkantak kutatók a délnyugat-kínai Jünnan tartományban - számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A mintegy 190 millió évvel ezelőttről fennmaradt maradványok a thyreophora, vagyis a páncélos dinoszauruszok alrendjébe tartozó példánytól származnak.

A Jünnan Egyetem élettudományi tanszékének kutatócsoportja a csontvázmaradványok - a többi közt a koponya, végtag- és páncélelemek - vizsgálatának eredményeit az eLife nevű biológiai szaklapban tették közzé. A Yuxisaurus kopchickinek elnevezett taxont a koponya és a csontváz egyéb részeinek jellegzetességei alapján azonosították.

dinoszaurusz

A vizsgált példányt tulajdonságainak egyedi kombinációja különbözteti meg a páncélos dinoszauruszok többi, ismert fajtájától. A tanulmányt jegyző szakértők egyike rámutatott: a maradványok az Ázsiában eddig feltárt páncélos dinoszauruszok legkorábban élt példányától származnak. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a thyreophora alrendjébe tartozó dinoszauruszok a késő jurakorban, mintegy 150 millió évvel ezelőtt éltek.

Kiemelt kép: Getty Images

Sokkal idősebb lehet az ember, mint azt korábban hitték

A Kelet-Afrikában talált leletek alapján fontos felfedezést tettek a tudósok.

Ezt is szeretjük