Szuper helyre került a Tiszán gyűjtött hulladék: most is a vízen úszik, de már nem gond
Újrahasznosított műanyagból készült ladikot bocsátottak vízre Mártélyon.

ladik-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tiszából gyűjtött, folyami műanyaghulladékból készült ladikot bocsátottak vízre szerdán Mártélyon, a prototípust Szabó László helybéli asztalosmester készítette - tájékoztatta Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a tiszai ladik autentikus, fából készült kishajó.

Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Jól viseli, ha felállnak benne, sem mozgás, sem teher miatt nem billeg könnyen. Akár egy evezővel is meghajtható, kormányozható, sőt, fartükrére erősített motorral ideális folyami motorcsónak válik belőle. Építésekor elsősorban vörösfenyőt vagy borovi fenyőt használnak.

Műanyag deszkából készült a plasztikladik

A plasztikladik építésénél a megszokott fa helyett folyami hulladékból préselt műanyag deszkákat használtak. A főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka. A plasztikladik a PET Kupa ötletéből született meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.

Ezt is szeretjük