Emberi hamvakat kevertek a gumimasszába, amiből labda készült: bizarr maja szokásra derült fény
A pelota nevű játék labdáit készítették ilyen eljárással.

GettyImages-534817396
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes maja uralkodók hamvait is belekeverhették a gumimasszába a pelota nevű játék labdáinak készítésekor - közölte a BBC, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet - INAH - régészére, Juan Yadeun Angulóra hivatkozva.

Yadeun elméletét annak nyomán fogalmazta meg, hogy emberi hamvakat, gumit, szenet és különböző gyökereket tartalmazó 400 urnát találtak régészek Mexikó déli részén, a Toniná ásatási helyszínen a maja Nap templom alatti kriptában. Az elégetett emberi maradványok új információval szolgálnak az ősi civilizáció halotti rítusairól. Yadeun szerint a kriptát a holttestek elégetésére használták rituális ceremónia során, és a hamvakból más organikus anyagokkal összegyúrva labdákat készítettek a pelotajátékhoz.

Az ásatási helyszínen egyébként máig megmaradtak egy pelotapálya romjai. Yadeun szerint a pálya kulcsfontosságú helyein talált kővésetek alátámasztják elméletét. A kőfaragások arra utalnak, hogy három uralkodót a halottak barlangjába vittek az átalakulásukhoz. Ezek a maja vezetők 722 és 776 között haltak meg.

Yadeun elmondta, hogy az egyiptomiakhoz hasonlóan a maják is próbálkoztak a tetemek megőrzésével, csakhogy itt más módon alakultak át. A régész szerint a maják uralkodóik testét egyfajta életerővé akarták alakítani, amely ösztönzőleg hat a népre, és ezért keverték hamvaikat a gumiba a labdák készítésekor.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pelota a Kolumbusz előtti időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt népszerű játék volt, rituális jelentőséggel bírt az azték birodalomban is. A tudósok szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszották, amelyet a váll vagy a csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók.

Fotók: Getty Images

Valami más is rejtőzik az egyiptomi Niuszerré kőtemploma alatt

Egy 4500 éves, elveszett naptemplom került elő a másik építmény alól.

Ezt is szeretjük