Szenzációs dolgot fedett fel a folyó a rendkívüli szárazságban: az alacsony vízszint miatt bukkant elő

Egy régi híd talapzatának több romos maradványa bukkant elő.

GettyImages-1367836165

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néró császár korából, vagyis az első századból származó híd maradványai tűntek elő az olasz főváros folyója medréből, amelynek vízszintje minimálisra csökkent a rendkívüli szárazságban - jelentette a La Repubblica római napilap kedden. Az ókori híd talapzatának több romos maradványa bukkant elő.

A Néró császárnak tulajdonított ókori híd helye ismert volt, de a szerkezet a történelem során nagyon ritkán volt látható, mivel maradványait a Tiberis fedi el. A ma Teverének hívott folyó szintje a megszokott legalább négy és fél méterről most 112 centiméterre süllyedt. A túl alacsony vízszint veszélyt jelent a folyó ökoszisztémájára, és a hajózást is akadályozza. Lazio tartomány elnöke, Nicola Zingaretti a folyó területét már korábban katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a tartós csapadékhiány miatt.

Az első századra datált híd az ókori Rómában a Néró császár építtette stadion felé vezetett, amely a mai Vatikán területén állt. A városnak ezen a részén - a folyó jobb oldalán - találták meg Néró anyja, Agrippina villáját is. A híd ugyanott kötötte össze a Tiberis folyó két oldalát, ahol most a II. Viktor Emánuel olasz királyról elnevezett híd húzódik, mely az Angyalvárral szemközti híd mellett található. Az ókori híd megmaradt magasabb részeit a 19. században bontották le a hajózás akadálymentesítése érdekében.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük