Pedofília: így szigorítanának az erőszakolók büntetésén

A büntetés hossza marad, az elévülési idő nő. Más országokban keményebben bánnak a pedofilokkal.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az előző héten az Európa Tanács felszólította Németországot, hogy vessen véget a szexuális bűncselekményeket elkövetők sebészi kasztrálásának. A német jog a pedofilok önkéntes, műtéti úton történő kasztrálását engedi meg. Németországon kívül Csehországban is engedélyezett az ilyen eljárás, a kevésbé szigorú országokban viszont csak a gyógyszeres beavatkozásra bólintottak rá. Nálunk a kasztrálást elvetették, ehelyett a bűncselekmény elévülési idejét hosszabbítanák.

Kettő-tíz év

A most hatályos Btk. szerint kettő-nyolc év szabadságvesztéssel büntethető, aki mást erőszakkal vagy közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerít.

A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett nem töltötte be 12. életévét. Az új Btk. tervezetében ugyanez szerepel.

Az elévülés jelenleg vagy a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább három év, a tervezet a pedofil bűncselekményeknél ezt úgy változtatná meg, hogy az elévülés a sértett 18. életévének betöltését követő öt év legyen.

A Jobbik korábban kezdeményezte, hogy nálunk is vezessék be a biológiai kasztrálást, ám a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium úgy vélekedett, hogy a három csapás törvény elég, hiszen az alapján, aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, a harmadik esetben akár a büntetési tétel maximumának kétszeresét is megkaphatja.

Európában sokan másként gondolkodnak: bár a német és cseh sebészi kasztrálást nem, a gyógyszeres kezelést több helyen is engedélyezik.

A sebészi kasztrálásról
A sebészi kasztrálás sem a beteg külsejét, sem a hangját nem változtatja meg, az illető normális szexuális életet élhet. Mesterséges herék beültetésével még a nemi szerveken sem látszik a beavatkozás nyoma. Csehországban a műtéti kasztráción átesett páciensek egyikének sem tért vissza a problémája.

A kezelés során nagy mennyiségű, női hormonokat tartalmazó injekciót kapnak a páciensek, amitől elmarad a nemi vágy és a merevedés. Az injekciót háromhavonta kell beadni, ha ez nem történik meg, a hatás elmúlik.

Oroszország és Lengyelország is kasztrál

Így kezelik a pedofilokat Oroszországban, ahogy Lengyelországban is. A lengyelek 2009-ben szavazták meg, hogy minden, 15 év alatti kiskorú vagy közeli családtag sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt elítélt személy a bíróság döntése alapján nemi vágyainak csökkentése céljából gyógyszeres és pszichoterápiai kezelésnek vethető alá, miután letöltötte börtönbüntetését.

Oroszország és Lengyelország mellett Romániában is elfogadta a szenátus azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a visszaeső gyerekmolesztálókat gyógyszeres úton kasztrálják. Az Európai Tanács a németekkel kapcsolatban elmondta, véleményük szerint a sebészi kasztrálás visszafordíthatatlan folyamat, és súlyos egészségügyi következményei is lehetnek, ezen kívül a gyakorlat nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, és semmi sem garantálja, hogy az érintetteknek csökkent a tesztoszteronszintjük.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hatásosnak hatásos

Németország azzal érvelt, hogy a beavatkozás nem büntetés, hanem kezelés, amelynek révén a szexuális túlfűtöttségben szenvedők meggyógyulhatnak, vagy legalább enyhülhet állapotuk. A sebészi kasztrálás Csehországban kiemelkedő eredményeket hozott, a műtéten átesők egyikének sem tért vissza a problémája. Az Európai Tanács ajánlásai egyébként nem kötelezők, a cseheket is megfeddték, hiába, hiszen nem változtattak a gyakorlaton.

Ezt is szeretjük