Pedofília: így szigorítanának az erőszakolók büntetésén

A büntetés hossza marad, az elévülési idő nő. Más országokban keményebben bánnak a pedofilokkal.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az előző héten az Európa Tanács felszólította Németországot, hogy vessen véget a szexuális bűncselekményeket elkövetők sebészi kasztrálásának. A német jog a pedofilok önkéntes, műtéti úton történő kasztrálását engedi meg. Németországon kívül Csehországban is engedélyezett az ilyen eljárás, a kevésbé szigorú országokban viszont csak a gyógyszeres beavatkozásra bólintottak rá. Nálunk a kasztrálást elvetették, ehelyett a bűncselekmény elévülési idejét hosszabbítanák.

Kettő-tíz év

A most hatályos Btk. szerint kettő-nyolc év szabadságvesztéssel büntethető, aki mást erőszakkal vagy közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerít.

A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett nem töltötte be 12. életévét. Az új Btk. tervezetében ugyanez szerepel.

Az elévülés jelenleg vagy a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább három év, a tervezet a pedofil bűncselekményeknél ezt úgy változtatná meg, hogy az elévülés a sértett 18. életévének betöltését követő öt év legyen.

A Jobbik korábban kezdeményezte, hogy nálunk is vezessék be a biológiai kasztrálást, ám a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium úgy vélekedett, hogy a három csapás törvény elég, hiszen az alapján, aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, a harmadik esetben akár a büntetési tétel maximumának kétszeresét is megkaphatja.

Európában sokan másként gondolkodnak: bár a német és cseh sebészi kasztrálást nem, a gyógyszeres kezelést több helyen is engedélyezik.

A sebészi kasztrálásról
A sebészi kasztrálás sem a beteg külsejét, sem a hangját nem változtatja meg, az illető normális szexuális életet élhet. Mesterséges herék beültetésével még a nemi szerveken sem látszik a beavatkozás nyoma. Csehországban a műtéti kasztráción átesett páciensek egyikének sem tért vissza a problémája.

A kezelés során nagy mennyiségű, női hormonokat tartalmazó injekciót kapnak a páciensek, amitől elmarad a nemi vágy és a merevedés. Az injekciót háromhavonta kell beadni, ha ez nem történik meg, a hatás elmúlik.

Oroszország és Lengyelország is kasztrál

Így kezelik a pedofilokat Oroszországban, ahogy Lengyelországban is. A lengyelek 2009-ben szavazták meg, hogy minden, 15 év alatti kiskorú vagy közeli családtag sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt elítélt személy a bíróság döntése alapján nemi vágyainak csökkentése céljából gyógyszeres és pszichoterápiai kezelésnek vethető alá, miután letöltötte börtönbüntetését.

Oroszország és Lengyelország mellett Romániában is elfogadta a szenátus azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a visszaeső gyerekmolesztálókat gyógyszeres úton kasztrálják. Az Európai Tanács a németekkel kapcsolatban elmondta, véleményük szerint a sebészi kasztrálás visszafordíthatatlan folyamat, és súlyos egészségügyi következményei is lehetnek, ezen kívül a gyakorlat nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, és semmi sem garantálja, hogy az érintetteknek csökkent a tesztoszteronszintjük.

Hatásosnak hatásos

Németország azzal érvelt, hogy a beavatkozás nem büntetés, hanem kezelés, amelynek révén a szexuális túlfűtöttségben szenvedők meggyógyulhatnak, vagy legalább enyhülhet állapotuk. A sebészi kasztrálás Csehországban kiemelkedő eredményeket hozott, a műtéten átesők egyikének sem tért vissza a problémája. Az Európai Tanács ajánlásai egyébként nem kötelezők, a cseheket is megfeddték, hiába, hiszen nem változtattak a gyakorlaton.

Ezt is szeretjük