Duplán veri át a kormány a tanárokat
Újabb béremelés várható 2014 elején
A minimálbér és a fizetésemelés sem annyi, amennyit mondanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindenkori minimálbér emelkedése miatt a pedagógusok bére átlagosan 8-9 ezer forinttal emelkedik január 1-től - jelentette be a köznevelésért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa január 6-án, hétfőn.

Az év elejétől a minimálbér a korábbi 98 ezer forint helyett 101 500 forintra nőtt, és ez a közalkalmazotti bértábla illetményalapját is adja.

Értelmiségi átlagbér már a tanároknak

Ezzel a változással tehát egy egyetemi végzettségű, kezdő tanár fizetése 169 442 forint helyett 175 494 forintra nő, amit február elején kapnak meg először. A közalkalmazotti bértábla alapján minden egyes pedagógusnak automatikusan nő a fizetése háromévenként. Emiatt a tanárok további harmadrésze átlagosan 8-10 ezer forinttal fog többet kapni a következő hónapban.

Az első kör lezajlott

A tanárok béremelésének első fázisa szeptemberben lezajlott, ez ekkor 160 ezer pedagógusnak jelentett 34%-os béremelést. Ez a 34% a jogszabály szerint az emelés 60%-át jelentette. A további 40%-ot négy lépcsőben kapják meg, tehát most január 1-én 10%-kal, majd minden évben további 10%-kal emelkedik a fizetésük, egészen 2017. szeptember 1-ig.

Azt várják, hogy a fizetések emelkedésének és az új életpályamodell hatására növekedjen a pedagógusi hivatás iránti érdeklődés. Sokan voltak ugyanis, akik elhagyták a pályát, vagy nem is vállalták a méltatlanul alacsony fizetések miatt.

Visszajelzések

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bicskei tankerületi igazgatója, Illés Szabolcs elmondása alapján 2013 januárja óta 13 intézmény tartozik hozzájuk, ezen intézményekben pedig 276 pedagógus dolgozik, akiknek a bére átlagosan 50 ezer forinttal emelkedett. A tankerületben korábban tapasztalható pedagógushiány után a létszám mára majdnem 100%-ra emelkedett.

A valóság folytatódik

A közoktatási államtitkár által bejelentett hírrel kapcsolatban több probléma is felmerül. Kezdve azzal, hogy a pedagógusok bérének emelésével az óraszám is sok helyen megnőtt, ami arányban van egymással, így nem beszélhetünk különösebb emelkedésről.

Ezen kívül a gyógypedagógusok bére is emelkedett, vagy mégsem, mert volt, akinek vissza kellett fizetnie. Nem beszélve arról, hogy a gyógypedagógusok korábban rengeteg túlórát vállaltak túlórapénzért, aminek a lehetőségét most megszüntették.

A másik probléma a minimálbérrel van, ami meglehetősen becsapósan alakul, hiszen a bruttó összeg emelkedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nettó érték is nőtt volna. A Fidesz azonban várhatóan - szokásához híven - újra és újra el fogja mondani, hogy a tanárok fizetése végre elérte az értelmiségi fizetést, ami lényegében úgy becsapás, ahogy van. 

Kép: MTI.

Ezt is szeretjük