Téged érint a fizetésemelés? Nem csak a minimálbér emelkedik jövőre

Emelés jöhet a jövő évi adócsökkentés után.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inflációt követő mértékben, 2,4%-kal emelkednek a közfoglalkoztatottak bérei jövőre - jelentette be Selmeczi Gabriella keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz szóvivője hozzátette, hogy ez egy újabb állomása a kormányváltás óta megkezdett béremelési folyamatnak.

Emelkedő bérek

A szóvivő elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak alapbére jövőre bruttó 77 300 forint lesz, ami a nettó bérek 10-20 ezer forintos emelkedését jelenti, a jövő évi újabb adócsökkentéseknek köszönhetően. A háromgyermekes családok esetében a nettó bér kevesebb mint ezer forinttal lesz alacsonyabb a bruttó összegnél - tette hozzá.

Felidézte azt is, hogy 2014-re 153 milliárd forintot különítettek el a pedagógusok béremelésére, és az elfogadott programnak köszönhetően a következő években minden esztendőben 5-10%-kal emelkedik a pedagógusok fizetése.

Emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi dolgozóknak is emelkednek a bérei, tehát az orvosok, szakdolgozók, fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozók, szakorvosok és intézeti gyógyszerészek után az ápolási igazgatók, az egészségügyi szakoktatók, a mentőhelikopter-vezetők és a kémikus, illetve fizikus végzettségű egészségügyi dolgozók bére emelkedik.

Emellett januártól a szociális ágazatban dolgozó 91 ezer alkalmazott fizetése is nő 5-11%-kal, havi 6-17 ezer forinttal, amire 9,2 milliárd forintot különítettek el a következő évi költségvetésben.

A fideszes politikus kiemelte azt is, hogy a kormányváltás óta minden évben átlagosan 10%-kal nőtt a minimálbér is, ami jövőre először lesz 100 ezer forintnál nagyobb, de azt már nem tette hozzá a szóvivő, hogy ez az emelkedés valójában mit jelent a munkavállalónak, mit a munkaadónak és mit az államnak. 

Rendezik a baloldal adósságait

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Zsigó Róbert a Fidesz másik szóvivője kitért arra, hogy a kormány rendezi a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok gyalázatos adósságait a vasutasokkal és a tűzoltókkal kapcsolatban. Még karácsony előtt 30 ezer vasutas kap nettó 33 700 forintot, a tűzoltóknak pedig 2011-ben fizették ki az elmaradt 7 milliárd forintnyi túlórapénzüket.

Hozzátette, hogy januártól tovább folytatódik az adócsökkentés is, 270 ezer kiskeresetű család adózik jövőre kevesebbet. Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az egyre több társadalmi csoportot érintő bérrendezési folyamatokat a kormány nem más társadalmi csoportoktól elvett forrásokból, és nem is hitelből fedezi.

A sajtótájékoztatón kérdésre reagálva Selmeczi Gabriella elmondta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérésére halasztották el a szociális temetés bevezetését. A szaktárca ugyanis közölte: az önkormányzatoknak szükségük van még egy évre az adminisztráció felkészítésére.

Ezt is szeretjük