Ilyen lesz a bőröd a fehér kenyértől, és nem fogsz örülni neki! Nem is sejted, mit okozhat
Tudd meg a bőrgyógyásztól, mit tehetsz ellene!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közismert, hogy bizonyos élelmiszerek fokozzák a pattanáshajlamot, de kevesen hozzák ezt összefüggésbe a glikémiás indexszel.

Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza a lehetséges kapcsolatról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Lelki problémát is okozhat

A pattanásosság nagyon gyakori jelenség, és bár elsősorban kamaszkorban jelentkezik, egyre nagyobb arányban alakul ki felnőttkorban is.

Különösen az arcon lévő akné lehet zavaró, melynek szociális, érzelmi és pszichológiai hatása bizonyos kutatások szerint olyan komoly betegségek hatásaival vetekszik, mint az epilepszia, a cukorbetegség vagy a pikkelysömör. Éppen ezért a pattanásoktól szenvedőknek nagyon figyelniük kell arra, milyen étrendet követnek.

A kulcs a glikémiás index

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a csokoládé, a mogyoró vagy a zsíros, olajos, túl fűszeres ételek kiválthatják a pattanásokat, de most a University of Hull arra a megállapításra jutott egy kutatásban, hogy a tej és a magas glikémiás indexű élelmiszerek ronthatnak a bőr állapotán - bár eredményüket még további vizsgálatoknak is meg kell erősíteni.

A glikémiás index 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, és 50-es érték fölött beszélhetünk magas számról. Az ilyen típusú ételek, mint a fehér kenyér, a burgonya és természetesen a cukor, hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik.

Ellenben az alacsony glikémiás indexű ennivalók - mint a legtöbb zöldség, gyümölcs, a babfélék, sőt, a 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék - csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinkiválasztás is csekély lesz. A nagy mennyiségű inzulin kiválasztása ugyanis elősegíti elő a zsírok elraktározását, és ezzel a túlsúlyt, emellett összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával is.

Így kezelhető

Az akné az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Jó eredményt lehet elérni külsőleg alkalmazható szerekkel, ezek különböző szárító hatású, faggyútermelést csökkentő vagy antibiotikum-tartalmú ecsetelők, rázófolyadékok, krémek. Ha szükséges a belsőleges terápia is, három gyógyszercsoporttal lehet számolni: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Ezek természetesen receptköteles készítmények, csak orvos írhatja fel őket. Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezáltal a gyulladásos reakciót.

Nem mindegyik antibiotikum alkalmas azonban az akné kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász szakorvos feladata. A hormonális kezelés főként fogamzásgátló tablettákkal valósulhat meg, amelyek főleg a fokozott faggyútermelést csökkentik.

Ezt súlyosabb aknés betegeknél lehet alkalmazni, leginkább akkor, ha nem reagáltak megfelelően a hagyományos terápiákra. A döntés csakis orvosi feladat lehet!

A leghatékonyabb módszer

- Pattanások, kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés ellen nagyon jól beválik a dermaroller, amellyel még fiatalítható is a bőr. A dermaroller egy apró tűket tartalmazó henger, melynek orvosi változatában a tűhosszúság 1,5 milliméter, ezáltal a bőr mélyebb rétegeibe hatol. Általában négy kezelés javasolt, 3-4 hetes intervallumokban - mondja dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza.

- A mikrosérülések önmagukban is fokozzák a kollagénszintézist, de a kezelés hatékonyságát tovább lehet növelni, ha közben különféle összetételű mezoterápiás szereket - hialuronsav, vitaminok, revitalizáló anyagok, akné elleni készítmények - kenünk a páciens bőrére, így az apró tűszúrások helyén hatóanyag is bejuttatható.

A kezelést követően egyből javul a bőr állaga, a hosszú távú hatás azonban körülbelül két hónap múlva jelentkezik, amikor beindul a kollagénszintézis. A kezelések során a faggyútermelés csökken, az aknés hegek javulnak, sőt, a korábbi pattanások bebarnult helyei is világosodnak, miközben a ráncok is kisimulnak.

Ezt is szeretjük