Mikuláscsomag? Esélyed sincs!
Mindent a fővárosi parkolásról
Aki vétett már a parkolási szabályok ellen, annak bizonyára ismerős a kerékbilincs és a "mikuláscsomag".

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor parkolásról esik szó, gyakran összeszorul a gyomrunk. Az állandó küzdelem a helyekért, a mérhetetlen díjak, és a versenyfutás a büntetőcsomagok elkerülése érdekében sajnos a legtöbb budapesti autós mindennapjaihoz tartoznak.

Nem árt azonban tudni, hogy milyen jogokat érvényesíthetsz, ha esetleg parkolásra adnád a fejed a fővárosban!

Nem alapvető jog

1996-ban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a közterületen való ingyenes parkolás nem alapvető joga az autósoknak. A közterületen való parkolási díjakról az önkormányzatok döntenek, így ha valahol gépkocsival szeretnél megállni egy utcában, és jelzik a fizetési kötelezettséget - ami általában óránként értendő -, parkolási díjat kell fizetned. A fizetési kötelezettségre általában tábla hívja fel a figyelmet - ám ha rajtad kívül álló okokból nem veszed észre a jelzést, az nem mentesít a fizetési kötelezettség alól.

A parkolási rendeletek türelmi időt sem hagynak a jegy megváltására, ami azt jelenti, hogy előre megváltott jeggyel kell érkezned a parkolóhelyre. Így ha azon idő alatt büntetnek meg, amíg elszaladtál, hogy jegyet vegyél a gyakran nem közeli automatánál, nincs mit tenni. Nem volt jegyed, és mivel nem tudod igazolni, hogy éppen csak most álltál a helyre, a büntetés jogos.

Nem elég a jegy!

Jó, ha tudod, hogy ha sikerült is jegyet váltanod - amely legfeljebb 2-4 órás parkolást tesz lehetővé -, nem elég azt birtokolnod, hanem jól látható helyen el is kell helyezned a műszerfalon. A hatályban lévő parkolási rendelet szerint ugyanis az az autó, amelynek szélvédője mögé nincs jól láthatóan kitéve a parkolójegy, díjfizetés nélkül parkoló autónak minősül.

Tehát akkor is pótdíjat kell fizetned, ha megvetted a parkolójegyet, és az érvényes is, csak éppen leesett, vagy valamilyen okból nem látható tisztán - még akkor is, ha hó esett rá, vagy éppen lefagyott a szélvédő.
Ráadásul arra sincs lehetőség, hogy utólag mutathasd be a jegyet: a parkolótársaságok arra hivatkoznak, hogy a parkolójegyen semmi nem utal arra, hogy a te kocsid műszerfaláról esett le. Mindazonáltal a parkolóautomaták nem képesek a gépkocsira jellemző azonosítót nyomtatni a jegyre.

Adós, fizess!

Ha nincs jegyed, büntetést kell fizetned - függetlenül attól, hogy piros vagy kék "mikuláscsomagban" helyezik el azt.
A rendelet szerint, ha a felszólítás napján fizeted be a büntetést, akkor "csak" az alapdíj ötszörösével kell számolnod, ha azonban öt napon belül teszed meg ezt, akkor az alapdíj tízszeresével megegyező összegű a büntetés. Fizetni pedig érdemes, a büntetések ugyanis 5 évig érvényesek.

Bilincsbe verve

Aki vétett már a parkolási szabályok ellen, annak bizonyára ismerős a kerékbilincs. Jó, ha tudod viszont, hogy fizetési mulasztás esetén nem tehetnek kerékzárat az autókra, ha mégis ilyet találsz a kocsidon, azt nagy valószínűséggel a Közterület Felügyelet kapcsolta rá a KRESZ szabályainak megsértése - például mozgássérültek helyén történt szabálytalan parkolás, vagy várakozni tilos helyen való parkolás - miatt.
A kerékbilincs egy mechanikus szerkezet, melyet az autó kerekére helyeznek el, hogy annak vezetője ne tudjon elmenni a gépkocsival, amíg a büntetést ki nem fizeti. Gyakorlatilag egy erős kéz bármikor le tudja szerelni, ha azonban erre kísérletet teszel, akkor minden esetben szigorú büntetésre kell számítanod.

Ha esetleg nem fizeted be a büntetést, számíthatsz rá, hogy ezzel kapcsolatban hamarosan levélben értesítenek. A fizetési felszólításban parkolásonként huszonötszörös díjszorzóval számítják a pótdíjat, ez ellen pedig gyakran az érvényes parkolójegy sem segít, éppen a fent említett azonosítási okok miatt.

Jó, ha tudod!
Pótdíjazás esetén a büntetést kiszabó társaságnak külön kell lekérnie az autós adatait, a parkolási vállalkozások ugyanis nem használhatják, sőt, nem is tárolhatják azokat.

Jogok? Felejtsd el...

Az autós jogai, amelyeket parkolási gondok esetén érvényesíthet, szinte nem is léteznek. Ezen több kezdeményezés és szervezet próbált változtatni.

Az egyik legismertebb és legaktívabb az Emberibb Parkolásért Mozgalom Egyesület - EMPAMO -, amely tanácsokkal segíti a kétségbeesett autósokat. Magát a civil szervezetet is olyan budapesti autósok hívták életre, akik ilyen vagy olyan okból nem nélkülözhetik az autó használatát, és nap mint nap szenvednek a mind kiterjedtebb fizető parkolási rendszertől.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a téma, akkor az alábbi weboldalakon bővebben is olvashatsz róla, és akár segítséget is kérhetsz:
Ezt is szeretjük