Annyi vizet fogyasztott a pár, amennyit Fokvárosban használnak a családok: kipróbálták, milyen így az élet
Fokvárosban napi szinten igen kevés vizet használnak, és úgy tűnik, nem lehetetlen spórolni a vízfogyasztáson épp úgy, ahogy ők teszik.

vízfogyasztás nyitó (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lengyelországban évek óta problémát jelent a víz- és csapadékhiány, egyre több folyójuk került a kiszáradás szélére, több kutatás szerint is a jövőben komoly krízist okozhat a jelenség, és nem csak náluk.

Magyarország a felszín alatti vízraktárai miatt kevésbé veszélyeztetett, bár hazánkban is számítani és készülni kell arra, hogy az aszály minket sem fog elkerülni.

A vízfogyasztás visszaszorítása

A szomszédunknál eszkalálódó probléma hatására egy házaspár, Michał és Agata úgy döntöttek, kipróbálják, milyen az élet, ha egy hétig úgy élnek, mint az afrikai Fokváros lakói. Az igen száraz területen a vízhiány miatt a családok napi 50 liter vizet tudnak felhasználni.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.

A kísérlet elején Michał és Agata kiszámolták napi vízfogyasztásukat, amibe a fürdést, a WC-öblítést, a mosogatást, a mosást, az ivást és a főzést is belekalkulálták. Még számukra is meglepő volt az eredményük, miszerint átlagosan naponta 200 liter vizet használtak, amit a negyedére kellett csökkenteniük a kísérletük alatt.

A zuhanyzáskor használt vizet összegyűjtöttek vödörbe, ezzel öblítették a WC-jüket, és igyekeztek redukálni a mosogatások és mosások számát. A mosásnál kihasználták a gép kapacitását, hogy ne kelljen sokszor bekapcsolniuk, illetve a kevésbé koszolódó ruhaneműket többször is viselték. Mosogatásnál egy lavórba kimért vizet használtak, hogy be tudják tartani az 50 literes határértéket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sikeresen végrehajtották kísérletüket, de szerintük a vízfogyasztás csökkentése a háztartásokban önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a Lengyelországban kialakulófélben lévő vízhiány problémáját megoldják. A vállalatoknak és a nagyobb cégeknek is több figyelmet kellene fordítaniuk az alternatív vízforrásokra, például az esővíz tárolására és felhasználására.

8 állat, ami 10 éven belül eltűnik a Földről

Természetesen vannak olyan állatok, melyek túlélnek bármilyen apokalipszist, képesek alkalmazkodni a változásokhoz, de más, érzékenyebb fajok már most a kihalás szélén állnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük