Megvan az 5 millió beoltott Magyarországon – Így változik az életünk
Orbán Viktor pénteken jelentette be, milyen lazításokra lehet számítani, holnaptól pedig életbe lépnek.

GettyImages-1265550060
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a harmadik hullám leszállóágban van, és már sokan megkapták az első oltásukat, ezért a kormány úgy döntött, hogy a korábban elrendelt szigorú intézkedéseken ismét lazítanak. A részleteket Orbán Viktor péntek reggel jelentette be, ám akkor még nem közölt pontos dátumot.

Ahogy az később a Magyar Közlönyben is megjelent, a lazítások az 5 milliós beoltottság elérése után egy nappal lépnek életbe, ezt pedig ma sikerült is átlépni - ezt szintén a kormányfő jelentette be ma este a Facebook-oldalán. A legfrissebb adatok szerint a magyar emberek több mint 50%-a már védett, az átoltottság egész Európában nálunk a második legmagasabb. 

Így változik holnaptól az életünk 

A fokozatosság továbbra is indokolt, ezért maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a beoltottak, a védettek kapnak felmentést. Ötmillió beoltott után - az Operatív Törzs jóváhagyásával – a következő szabályok lépnek életbe:

  • Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek.
  • Az eddigi szabályok szerint éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom megszűnik. Ezzel párhuzamosan a múlté az este 11 órás zárási kötelezettség is az üzletek, a vendéglátó üzletek és a szabadidős létesítmények esetében is.
  • A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, és a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.
  • A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.
  • Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.
  • Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalom, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.
  • Az egyházi házasságkötés és a temetés, mint a vallási közösség szertartása esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg.
  • A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.
  • A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható.
  • Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

A teljes és részletes lista itt található.

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az oltás eddig ismeretlen hatását fedezték fel: azokat érinti, akik már átestek a Covidon

Egy friss felmérés szerint az oltás enyhítheti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük