Őszi veszélyekre hívta fel a figyelmet a rendőrség: így közlekedj rossz időben
A megváltozott időjárási és útviszonyokra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

kocsi-osszel
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év utolsó hónapjaiban megváltoznak az időjárási körülmények. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a járműveket is fel kell készíteni a megváltozott időjárásra annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos legyen a közlekedés. A rendőrség az alábbi tanácsokat közölte.

Célszerű ellenőriztetni az akkumulátort, a gumiabroncsokat, a világítóberendezéseket és a fékeket. A nyári ablakmosó folyadékot télire kell cserélni, és javasolt már most bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, jégkaparót, páramentesítőt, hiszen nemcsak a hőmérséklet változik, hanem egyre többször, különböző halmazállapotban érkező csapadékra is számítanunk kell.

A biztonságos közlekedésért ősszel

Veszélyt jelent a közlekedőkre a fákról lehulló nedves levéltömeg, melytől az úttest csúszóssá válhat. Hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása, és megnő a féktávolság. Nedves, esős időben soha nem szabad a nyáron megszokott módon közlekedni, mindig nagyobb követési távolságot kell tartani, a sebességet csökkentve! Sajnos még mindig előfordul, hogy korlátozott látási viszonyok mellett is láthatósági mellény nélkül haladnak az úttesten a gyalogosok és kerékpárosok.

Reggelente a szabad ég alatt parkoló autók ablakai már jegesek, párásak lehetnek. Soha nem szabad úgy elindulni, hogy csak egy kis sávban töröljük le a szélvédőt, hiszen így a megnövelt holtterekkel a sofőr saját magát akadályozza a szabad kilátásban, és nem veszi észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost.

Egy pillanat alatt megvan a baj, amit néhány perces türelemmel és törölgetéssel meg lehetne előzni. Ilyenkor természetesen a visszapillantó tükrök se maradjanak ki! Elindulás előtt az autóban ülő összes személy csatolja be a biztonsági övet, és a gyerekeket is gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alattomos őszi időjárási specialitás a köd. Ködös időben a balesetek leginkább a világítóberendezések használatával megelőzhetők. Előfordulhat az is, hogy ilyenkor csak lépésben lehet közlekedni. Ebben az esetben nehéz megőrizni a türelmet, de mérlegelni kell, mi okoz nagyobb bosszúságot: a néhány perc késés vagy egy esetleges személyi sérüléssel járó baleset.

Fotók: Getty Images

Kvíz! Kinek van elsőbbsége a képen? 

A KRESZ-vizsgák mumusa, az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályait taglaló képes kérdéssor nem jelenthet problémát annak, aki jogosítvány birtokában van: most kiderül, ki az, aki valóban hibátlanul kitöltene egy tesztet.

Ezt is szeretjük