Így vezess ködben, esőben, fagyban, hogy ne történjen baleset - A rendőrség tanácsai
Beköszöntött az őszi időjárás, ezért a közlekedési szokásokon is változtatni kell.

elmosodott-auto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tartósan beköszöntött az őszi időjárás, a héten már ködös, borongós, csapadékos napokra számíthatunk az előrejelzések szerint. A módosult viszonyok miatt a közlekedési szokásokon is változtatni kell - hívja fel a figyelmet a rendőrség. Fogadd meg a tanácsaikat, hogy a novemberi körülmények között is biztonságosan közlekedhess!

Az óraátállítás óta előfordulhat, hogy az ember már sötétben indul a munkába, és a hazafelé vezető úton is korábban rásötétedik. Az éjszakai fagyok miatt az úttest csúszóssá válhat, a sötétség és az egyre gyakrabban leszálló köd pedig próbára teszi az érzékszerveket, ráadásul a szokásosnál fáradtabbnak érezhetjük magunkat. A vezetési képességekre és reakcióidőre ez hátrányosan hat, melynek hatására növekedhet a közúti balesetek kockázata.

Figyelj a sebességre!

A rendőrség azt tanácsolja az autóvezetőknek, hogy ne a legnagyobb megengedett sebességgel közlekedjenek a késő őszi és téli időszakban, hanem lassabban, a megváltozott látási és útviszonyoknak megfelelően. A jármű sebességét úgy válasszák meg, hogy azt biztonságosan meg lehessen állítani egy hirtelen fellépő akadály esetén is.

A szabad ég alatt parkoló autók ablakai párásak lesznek reggelre, illetve a téli időszakban le is fagynak. Soha ne indulj el úgy, hogy csak egy kis helyen jégmentesíted a szélvédőt, az oldalsó ablakokat, valamint a visszapillantó tükröket, hiszen így a megnövekedett holtterekkel saját magad akadályozod a szabad kilátásban, és nem észleled időben a közlekedés egyéb résztvevőit.

További veszélyt jelent a közlekedőkre a fákról lehulló levéltömeg az első néhány fagyos éjszaka után, és hasonlóan kockázatos az őszi betakarítási időszakban a sebesség helytelen megválasztása is azokon a szakaszokon, ahol a mezőgazdasági gépek által felhordott sár miatt csúszóssá váltak az utak.

Ellenőrizd az autót!

A reggeli elindulás előtt és hazaérkezéskor is ellenőrizni kell a világítás működőképességét, illetve haladéktalanul reagálni kell a jármű által adott, ilyen jellegű hibajelzésekre. Nemcsak az útszakasz láthatóságát befolyásolja negatívan az üzemképtelen tompított fényszóró, de a közlekedés egyéb résztvevői is nehezebben észlelik a járművet. Természetesen az elkövetkező időszakban különösen fontos a hátsó lámpák és a ködfényszórók helyes működése is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Készülj fel a csúszós utakra!

Az útburkolat áthűlésével a nyári abroncsok már nem nyújtanak kellő tapadást, javasolt mielőbb elkezdeni a téli gumik felszerelését. Induláskor alacsony sebességnél történő fékezéssel ellenőrizhető az útburkolat állapota, hiszen attól, hogy jól tudsz gyorsítani, egyáltalán nem biztos, hogy meg is tudsz állni.

A fékút hosszabbá válik a nyáron megszokottakhoz képest. Ha lassabban tudsz közlekedni a csúszós utak és a leszálló köd miatt, mindig indulj korábban útnak, mert a sebesség helytelen megválasztása és a kapkodás könnyen vezethet tragédiához. A balesetek elkerüléséért a legtöbbet a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát mutatva vesznek részt a közlekedésben.

Fotók: Getty Images

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán?

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ezt is szeretjük