Nagyon veszélyes, de sokan nem is tudnak róla: az autósokat figyelmezteti a rendőrség
Megkezdődött az őzek párzási időszaka. A vadbalesetek elkerülése érdekében fogadd meg a rendőrség tanácsait!

ozike
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ebben az időszakban sokkal figyelmetlenebbek, napközben aktívabbak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy vezessen fokozott óvatossággal még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

Kapcsold be a biztonsági övet, és lassíts! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 kilométer per óra sebességgel mész, jóval több időd lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vadra. Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése ebben az esetben is segíthet.

Ne telefonálj! Ha másra figyelsz, lassabban tudsz reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban vagy a következő bukkanó mögött. A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak, és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha állatot észlelsz, lassíts, ha pedig egy őzet láttál, számíts többre is!

Lakott területen belül is találkozhatsz őzekkel vagy más vadakkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak. Vészfékezz, ha hirtelen nagytestű állat kerül az autód elé, és dudálj! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy az állatok látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázz azonban, ha a vad nem az úton áll: lehet, hogy a hangtól megriad, és pont a kocsi elé ugrik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha elpusztult vagy sérült vadállatot látsz az úton, hívd a 112-es segélyhívó számot! Ne próbáld meg lehúzni az úttestről, mert egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az állat tetemét nem szabad hazavinni, mert az lopásnak számít.

Fotók: Getty Images

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán?

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ezt is szeretjük