Őseink túlélési módszere meglepő: téli álmot aludtak, hogy átvészeljék a hideg évszakot

Az ember egykor téli álmot alhatott régészek szerint.

GettyImages-1389902531

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt, hogy a medve téli álmot alszik, talán már óvodában megtanulja az ember. De arról, hogy egykor az ember is alhatott téli álmot, aligha hallottak az emberek.

Legalábbis erre utal egy régészeti kutatás, melyet a paleoantropológusok, Antonis Bartsiokas és Juan-Luis Arsuaga dolgozott fel közös tanulmányában.

Őseink téli álmot aludtak?

A kutatást a Sima de los Huesos nevű spanyol barlangban talált emberi maradványok alapján végezték, amelyek körülbelül 430 000 évesek.

Ez az idő még jóval azelőttre tehető, hogy a Homo sapiens bejárta a földet, és bár vita folyik arról, hogy melyik emberi őstől származnak a kövületek, annyit tudni lehet, hogy legalább néhány a H. heidelbergensis lehetett.

Bár a laikus ember azt gondolná, több ezer év elteltével lehetetlen megvizsgálni, hogy az ember ősei aludtak-e téli álmot, azaz volt-e az életükben a hibernációhoz hasonló állapot, ám a barlangi leleteket vizsgáló kutatócsapat szerint egyáltalán nem az. Vannak ugyanis bizonyos árulkodó nyomok a kövületeken, amelyek jó alapot szolgáltatnak a feltételezésnek. A csontokon a több hónapos alvás hegei látszanak, fellelhetők a test zsírraktárának hiányára utaló jelek, valamint napfénymentes időszakokra utaló D-vitamin hiánya is. Érdekes bizonyíték továbbá, hogy a tinédzsercsontvázakon furcsa szezonális növekedési rohamok vehetők szemügyre, ami arra mutat, hogy az év egy bizonyos szakaszában normálisan táplálkoztak, egy másikban viszont nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért hibernálhatták magukat

Vajon miért alhatott téli álmot egy ember? Feltételezhetően az állatok megoldását lesték el arra, hogyan tudják átvészelni a táplálékban szegény, hideg időszakokat. Túlélésük érdekében egyszerűen átaludták ezeket a szakaszokat. 

Azt természetesen senki sem állítja 100%-osan, hogy őseink valóban hibernálták magukat télire. A kutatási eredmények még sok vizsgálódást igényelnek, és még maguk a kutatók is elismerték, hogy ötletük egy cseppet úgy hangzik, mint egy valószínűtlen, kitalált mozi története. Sok kérdés még nyitott maradt, ám abban egyetértenek a kutatók, hogy a hibernáció milyen jelentős következményekkel jár az emberi fiziológiára, és hatással lehet az emberiség történetére nézve.

Ezt is szeretjük