Lenyűgözőek a francia barlang 36 ezer éves rajzai: senki sem tudja, miért jöttek létre a nagyszerű alkotások

Elképesztő rajztehetségre vallanak a chauvet-i barlangrajzok, melyek sok titkot hagytak maguk után.

cov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1994 decemberében a franciaországi Chauvet-Pont-s'Arc-barlangban nézelődő barlangtudósok véletlen szerencse folytán fedezték fel az emberiség történetének egyik legrégebbi és egyben a legszebb barlangrajzait.

Nem túlzás ezt mondani, hiszen a paleolitikumból, azaz őskőkorszakból származó képek olyan kézügyességről árulkodnak, melyről a mai emberek többsége is csupán álmodozik. Az állatfigurák nemcsak felismerhetőek, de kifejezetten szemet gyönyörködtetőek. A rajzok továbbá rendkívül titokzatosak is: a mai napig nem tudni, pontosan miért kerülhettek a sziklákra.

A barlang: folyóvíz formálta látványos domborulatait.
A barlang: folyóvíz formálta látványos domborulatait.

A 36 ezer éve készült képek a világszerte fellelhető barlangrajzok viszonylatában kiemelkedően jó állapotban maradtak fenn. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy kissé nehezen, szűkös úton megközelíthető helyen találhatók, de a helyszínen előírt elővigyázatossági szabályok is ezt szolgálják. Mivel egy másik barlang, a Lascaux falain talált rajzokat elpusztította egy bekerülő baktérium, erre a lelőhelyre csakis speciális védőfelszerelés viselésével és a szigorú előírások betartásával lehet turistaként vagy kutatóként bejutni.

Képeken a lenyűgöző barlang

A rajzok egy hat emelet magasságú csarnok mészkő- és csillámpalafalait, valamint talaját díszítik. Szerte a sziklák között ma is fellelhetők az egykori élet nyomai, azoknak az állatoknak a csontjai, melyekkel egykor a barlangban élő emberek megosztották élőhelyüket, és amelyek később költöztek a megüresedett barlangba. A következő képek lenyűgözőek: kíséretükben további érdekességeket osztunk meg az ősi művészeti értékről.

Ezt is szeretjük