Lenyűgözőek a francia barlang 36 ezer éves rajzai: senki sem tudja, miért jöttek létre a nagyszerű alkotások

Elképesztő rajztehetségre vallanak a chauvet-i barlangrajzok, melyek sok titkot hagytak maguk után.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1994 decemberében a franciaországi Chauvet-Pont-s'Arc-barlangban nézelődő barlangtudósok véletlen szerencse folytán fedezték fel az emberiség történetének egyik legrégebbi és egyben a legszebb barlangrajzait.

Nem túlzás ezt mondani, hiszen a paleolitikumból, azaz őskőkorszakból származó képek olyan kézügyességről árulkodnak, melyről a mai emberek többsége is csupán álmodozik. Az állatfigurák nemcsak felismerhetőek, de kifejezetten szemet gyönyörködtetőek. A rajzok továbbá rendkívül titokzatosak is: a mai napig nem tudni, pontosan miért kerülhettek a sziklákra.

A barlang: folyóvíz formálta látványos domborulatait.
A barlang: folyóvíz formálta látványos domborulatait.

A 36 ezer éve készült képek a világszerte fellelhető barlangrajzok viszonylatában kiemelkedően jó állapotban maradtak fenn. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy kissé nehezen, szűkös úton megközelíthető helyen találhatók, de a helyszínen előírt elővigyázatossági szabályok is ezt szolgálják. Mivel egy másik barlang, a Lascaux falain talált rajzokat elpusztította egy bekerülő baktérium, erre a lelőhelyre csakis speciális védőfelszerelés viselésével és a szigorú előírások betartásával lehet turistaként vagy kutatóként bejutni.

Képeken a lenyűgöző barlang

A rajzok egy hat emelet magasságú csarnok mészkő- és csillámpalafalait, valamint talaját díszítik. Szerte a sziklák között ma is fellelhetők az egykori élet nyomai, azoknak az állatoknak a csontjai, melyekkel egykor a barlangban élő emberek megosztották élőhelyüket, és amelyek később költöztek a megüresedett barlangba. A következő képek lenyűgözőek: kíséretükben további érdekességeket osztunk meg az ősi művészeti értékről.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük