Országos tiltást rendelt el a Nébih - Katasztrófa lehet a vége, ha nem tartják be a tűzgyújtási tilalmat

A tűzgyújtási tilalmat hamarosan az egész országra kiterjesztik.

GettyImages-819949828

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével 2022. július 2-ától Magyarország egész területén tűzgyújtási tilalmat rendel el.

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését, írta a Nébih.

Szombattól lép életbe a tilalom

A szombati naptól tehát tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A hetek óta elhúzódó, az ország egész területét érintő kánikulának köszönhetően minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár egy kisebb szellő is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. 

GettyImages-1086801474
Fotó: Simon McGill / Getty Images Hungary

A Nébih azt javasolja, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél  az égő zsarátnokok többszáz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet, fogalmazott a hivatal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legutóbb csütörtöktől Pest és Veszprém megyében lépett életbe a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom ekkor már érvényben volt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

9 szuper hűsítő praktika, amivel a legnagyobb forróságot is kibírod

Ne aggódj, ha nincs légkondi a lakásban! Néhány egyszerű házi praktikával sokkal elviselhetőbb lesz a forróság.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük