Gigantikus méretűre nőttek a tóba engedett aranyhalak: nem csak nagyok, veszélyesek is

Hatalmasra nőtt aranyhalak pusztítják a minnesotai tavak élővilágát.

to

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak jelentenek fenyegetést a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére. Carver megye hatóságai 50 ezer aranyhalat távolítottak el a helyi vizekből tavaly novemberben - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

- Kérünk mindenkit, hogy ne engedje szabadon az aranyhalait a helyi tavakban és folyókban! - szólította fel a burnsville-i városvezetés a helyieket egy Twitter-bejegyzésben. Mint írták, a szabadon engedett példányok nagyobbra nőnek, mint azt az emberek gondolnák, és hozzájárulnak a vízminőség romlásához, mert felkavarják az üledéket és kitépik a növényeket.

A pontyhoz hasonlóan az aranyhalak is könnyen szaporodnak, és alacsony oxigénszint mellett is átvészelik a minnesotai telet. Az otthoni akváriumokból szabadon engedett házi kedvencek nem először okoznak ökológiai pusztítást. A ragadozó tűzhalak, amelyek az indiai-csendes-óceáni térségben honosak, ám feltételezések szerint floridai kisállattartók szabadon engedtek jó néhány példányt 1982-ben, több tucatnyi karib-térségbeli fajjal végeztek, aminek nyomán hínár lepte be a zátonyokat.

Az aranyhalak eddig nem kaptak akkora figyelmet, mint a többi betolakodó faj, például a ponty és a vándorkagyló, de Virginia és Washington államokban, valamint Ausztráliában és Kanadában is figyelmeztették a helyieket az általuk jelentett fenyegetésre. A kutatók 2013-ban egy 45 centiméter hosszú és csaknem 2 kilogrammos aranyhalat fogtak ki a Tahoe-tóból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az aranyhalakkal teli vizek rehabilitációja rendkívül költséges. Carver megye 88 ezer dolláros - 26,5 millió forint - szerződést kötött egy céggel az invazív aranyhalak kiirtási módjainak tanulmányozására.

Varázslatos világ rejtőzik a víz alatt

A képek a természet olyan oldalát tárják fel, amit az emberek többsége másként talán sosem láthatna.

Ezt is szeretjük