Orbán ódákat zengett az elmúlt hónapokról - A jövőben folytatja, amit elkezdett
Orbán Viktor megtartotta az őszi ülésszak első beszédét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országgyűlés őszi ülésszakának első ülését szeptember 9-én tartották, ahol a miniszterelnök, Orbán Viktor megtartotta a napirend előtti beszédét.

Orbán Viktor, forrás: MTI, Kovács Attila

A növekedés ellenére sokan az országban még mindig úgy érzik, hogy nem javulnak a kilátásaik, ezért a kormány további erőfeszítéseket tesz majd, hogy ez megváltozzon. A kormányfő az első ülésen kiemelte, hogy ősszel újfent komoly feladatok állnak a kormány előtt, és különösen három dologgal foglalkoznak majd, a devizahitelek ügyével, a rezsicsökkentéssel és a gyed extrával. Ezek közül az első kettőt fejtette ki beszédében.

Tovább csökken a rezsi

A cél, hogy tovább nőjön az ország függetlensége és a családok biztonsága. Ehhez az kell például, hogy a bankok ne vehessék rá a családokat nagy kockázatú hitelek felvételére.

A miniszterelnök elmondása alapján a rezsicsökkentés ötlete különösen egyedülálló Európában, melynek a módszerét már meg is próbálta követni néhány ország. A rezsicsökkentés valójában Magyarország függetlenségéről szól a hosszú időszakú kiszolgáltatottság után, amit a pénzvilágnak, uniós bürokratáknak, politikusoknak és a multinacionális vállalatoknak köszönhet az ország.

Ennek a kiszolgáltatott helyzetnek vet véget ez a kezdeményezés is. Ma már Magyarország elég erős ahhoz, hogy kiálljon magáért, és ez az összes magyar ember komoly erőfeszítésének eredménye, tehát ezt közösen vívta meg az ország.

Miután korábban a rezsicsökkentés kezdeményezését 2 millió 200 ezer ember írta alá, a programot folytatja a kormány, és az ősz folyamán további 11,1%-kal csökkenti a villany, a gáz és a távhő árát is.

A bankok fognak fizetni

A bankok már jóval korábban áthárították az ügyfeleikre az árfolyamkockázatot a lakáscélú devizahitelesekkel kapcsolatban. Ezenkívül pedig csakis olyan üzleteket kötöttek meg, ami kizárólag a bankoknak jelent profitot.

- A bankoknak Magyarországon erkölcsi kötelességük lenne, hogy módosítsák a szerződéseket. A veszteség nagy részét november 1-ig maguknak kell visszafizetni. Ha ez nem történik meg, akkor a kormány lépni fog - mondta el Orbán Viktor.

Ezen lépés miatt a kormány további bírálatokra számít, de nem hátrál meg, és kész harcolni. A nemzetközi bankoknak és a monopolkézben lévő vállalatoknak meg kell szokniuk, hogy nekik kell a jövőben a magyarokhoz alkalmazkodni, mert a gyarmatosítás kora lejárt.

Folytatódik a mozgalmas időszak

A kormányfő visszaemlékezett az elmúlt néhány hónap történéseire. A bejelentést, miszerint kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, viharos taps fogadta a Parlamentben. Az, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak idő előtt kifizette az ország a hitel tartozását, elhozta az országnak a pénzügyi stabilitást.

Az elmúlt évek érdeme, hogy tovább csökkent a munkanélküliség, és ezzel párhuzamosan nőtt a foglalkoztatottság, amivel megkezdődött a bérek emelkedése is. Itt Orbán Viktor kiemelte a pedagógusbérek emelkedését, ami megalapozott és ésszerű lépés volt. A kormány azt is elérte továbbá, hogy az élelmiszerek ára lassabban emelkedik, mint más országokban.

Alapvetően a gazdaságban megtörtént a növekedési fordulat, ami biztos pályára állt. Így a kormány további 2%-os növekedéssel számol. Magyarországot a Fidesz-KDNP koalíció talpra állította a 2002 és 2010 közötti rombolás után.

Ezt is szeretjük