Orbán Viktor, a labdazsonglőr cowboy

Így látja egy lengyel újságíró a kormányfőt

Megjelent Igor Janke Orbánról szóló könyve.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Számtalan könyv megjelent már a jelenlegi magyar miniszterelnökről, Orbán Viktorról, és úgy tűnik, még mindig kimeríthetetlen a téma. A nemrég megjelent Hajrá Magyarok! című könyv egy lengyel újságíró tollából származik.

Az újságíró, szerkesztő és politikai kommentátor, Igor Janke könyvét az ünnepi könyvhéten vehették kézbe először magyar nyelven az érdeklődők. A magyar miniszterelnökről szóló íráshoz a szerző rengeteg embert felkeresett, beszélt a kortársakkal, párttársakkal, kollégákkal és ellenfelekkel, valamint kezébe vette a róla szóló hozzáférhető dokumentumokat, a beszédeit, és a kritikusok véleményét is megismerte.

Orbán lengyel szemmel

Állandóan felmerül bennünk a kérdés, hogy miként tekintenek ránk a külföldiek. Az író már a könyv elején leszögezi, hogy ez nem egy objektív könyv, hiszen már amikor először hallotta Orbánt beszélni 1989 júniusában, azonnal tudta, hogy nem egy kiismerhető emberről van szó.

- Orbán Viktor egészen más típusú vezető, mint az általunk ismert mai politikusok többsége. Olyan megoldásokat javasol, amelyek szembemennek mindazzal, ami mostanság divatos és elfogadott Európában... Kertelés nélkül kimondja azt, amit mások félnek kimondani. Nevükön nevezi a dolgokat. Alapelvekre hivatkozik. Látja a jót és rosszat. Mint egy jó westernben - írja róla Janke.

Orbán pro és kontra

A miniszterelnök célja, hogy visszaállítsa a politika eredeti lényegét úgy, hogy nem fél kiállni az igazáért. Janke szerint Orbán napjaink talán legérdekesebb politikusa, ugyanakkor kitér arra, hogy sokszor brutális eszközöket alkalmaz és populistaként viselkedik. Jól látja, hogy minden létező állami posztot a Fidesz emberei és ismerősei töltenek be, illetve a közbeszerzési pályázatokat is a Fideszhez közel álló üzletemberek nyerik meg rendszerint.

Képek! Így vezényli Orbán Viktor a katonákat az árvíz alatt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az első a foci

A szerző szerint a magyar kormányfőt nem lehet megérteni a foci nélkül. Ezért rögtön ezzel üti fel a könyvet egy vaskos fejezet erejéig, és csak ezután merül el a kis Viktor családi életében. Miután egész életében focizott és kamaszkorában focista karrierre vágyott, lényeges szempont neki a magyar futball felemelkedése, és ezért sokat is tesz. Orbán a pályán is olyan, mint az életben, szeret irányítani.

Annak idején a szülők tiltakozása ellenére Orbán a társadalmi élettel, a közélettel kezdett foglalkozni. Később, a katonaság alatt a kommunista hadsereg igazi antikommunistát nevelt belőle. A katonaságot követően szépen lassan megalakult a Fidesz, de az igazi áttörést és a népszerűséget az 1989-es beszéde hozta el neki. Nagyjából 20 évvel ezelőtt még úgy vélekedett, hogy a döntéseket közösen kell meghozni, ezért nem is tudta elképzelni magát vezérként.

A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Amikor a fideszesek a parlamentbe kerültek, mindenből tréfát űztek, ami nem tetszett nekik. Nagyon magabiztosak voltak. A jólneveltség nem tartozott az erősségeik közé, amire még a velük őszintén rokonszenvezők is emlékeznek. Nem törődtek például olyasmikkel, hogy a nőket előre engedjék az ajtóban...

A Fidesz és egy személyiség

A könyv párhuzamosan épül a Fidesszel kapcsolatos eseményekre és Orbán Viktor személyiségére. A Fidesz jobbra fordulása pedig az újságíróktól való elszakadást is jelentette egyben. Az 1998-es kormányra kerülésükkel Orbán tudta, hogy ez egy lehetőség, és rengeteg nehézség áll előttük, de rajta kívül mindenki tombolt örömében. A következő választások alkalmával annak ellenére, hogy a felmérések egyértelmű győzelmet jósoltak a pártnak, elbuktak.

Gyurcsány és Orbán

A két politikus ellenségeskedésének Janke kerek három fejezetet szentel. "Ugyanahhoz a nemzedékhez tartozó két ember állt egymással szemben, két erős egyéniség, két tapasztalt, nagyon intelligens és nagyon ambiciózus politikus. Két alfahím, akik kölcsönösen a lehető legrosszabb véleménnyel voltak egymásról..."

Fotók! Így szurkolnak a politikusok a foci Eb-n

Nézegess képeket!

Elolvasom

Újra a trónon

Amikor Orbán újra miniszterelnök lett, olyan radikális intézkedéseket hozott azonnal, amelyek kiverték a biztosítékot a nyugati sajtóban és politikai életben is. Ekkor kezdődött Orbán harca Európával, akik úgy gondolják, hogy a magyar miniszterelnök veszélyezteti a demokráciát. "Európának manapság két problémája van. Mindenekelőtt nincs szíve. Nincsen lelke sem. Európa ma egy lelkét vesztett gépezet... Európa másik problémája, hogy úgy fest, mint valami múzeum, ugyanis a múltban él. Amúgy jó múzeum ez, szívesen vezetnék benne csoportokat, de abban már nem vagyok biztos, hogy egy ilyen múzeumban élni is lehet" - mondta ezt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a könyv végén olvasható interjúban Európáról.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Záróakkordként pedig három meghatározó lengyel közéleti személyiséggel való beszélgetést találunk a miniszterelnökről. Valószínűleg nem ez az utolsó könyv, ami megjelent a témában, hiszen sokan kutatják az Orbán Viktor-személyi kultusz titkát, és "még sok terv és álom lebeg a szeme előtt".

Ezt is szeretjük