Ez történik a szervezetedben az óraátállítás után: többet árt, mint használ
Az óraátállítás nincs jó hatással a szervezetre.

nagykep?cikkid=171282&kep=faradt-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kutatások szerint a mai napon a szokásosnál is fogékonyabb lehetsz a celebvilág híreire és a videomegosztók kínálatára, vagyis bármilyen olyan tevékenységre, amit munka közben - helyett - végezhetsz. Legyél elnéző magaddal és munkatársaiddal, a hétvégi óraállítás miatt ugyanis ma sokan ébredtek fáradtan és kialvatlanul, a dekoncentráltság pedig még néhány napig eltarthat.

Fejfájás, fáradtság, elalvási nehézségek

Az idei évben március 26. volt az a dátum, amikor egy órával előre kellett tolni az órát. Ez az átállás sokakat megvisel: az arra érzékenyeknél fejfájás, napközben erős fáradtság, este pedig elalvási nehézségek jelentkezhetnek. Ennek oka az úgynevezett cirkadián ritmus felborulása.

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa elmondta, hogy a cirkadián ritmus tulajdonképpen a szervezeted belső órája, melyet egyaránt befolyásolnak belső tulajdonságok - a sejtjeidben megtalálható gének - és külső hatások is, mint például a világosság, sötétség, mozgás, evés. Ennek felborulása pedig sok kellemetlen és akár súlyos következményt is vonhat maga után.

Több a hátránya, mint az előnye

Az óraállítás mellett és ellen minden évben több érvet is olvashatsz, hallhatsz. Előnyeként említik, hogy mivel később sötétedik, munka után nem sötétben kell hazavezetned, és több lesz a munka utáni szabadidőd, így például világosban sportolhatsz is a szabadban. A valóságban azonban erre csak keveseknek marad energiája, a többség nagyon megszenvedi az átállást.

Az igazság az, hogy a szomnológusok maximálisan ellene vannak az óraállításnak - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna. Az idei Alvás Világnapja rendezvény fókuszában is ez a téma állt, az, hogy ez mennyire káros az emberek szervezetére. Mivel az alvásidődből így elvesztesz egy órát, és ez az átállás akár hetekig is eltarthat, ebben az időszakban fáradékonyabb, ingerültebb lehetsz, csökken a szervezeted reakcióideje.

A kedvezőtlen hatások következtében az óraállítást követő napokban megemelkedik az infarktus kockázata, a közlekedési balesetek száma pedig több héten keresztül megnő.

Mit tegyél, ha az óraállítás miatt nem alszol jól?

A következő napokban legyél türelmes önmagaddal és a környezetedben élőkkel is. Ha este nem tudsz elaludni, forgolódás helyett menj át egy másik szobába, és olvass, használd a napjainkban népszerű, felnőtteknek szóló színezőket, hallgass relaxációs zenét, vagy végezz más, álmosító tevékenységet. Amikor úgy érzed, hogy elálmosodtál, akkor feküdj vissza az ágyadba.

Ha ezek sem válnak be, a melatonin segíthet. A melatonin a szervezetben természetes módon is előfordul, a tobozmirigy termeli az alvás ideje alatt - magyarázza dr. Vida Zsuzsanna. Fontos szerepe van az alvás-ébrenlét ritmusának meghatározásában, ezért ha tabletta formájában viszed be a szervezetedbe, segítheti az átállást, az óraállítás okozta alvászavar elkerülését.

Ezt is szeretjük