Az sem mindegy, mit viselsz az utcán - Az önvédelmi szakértő leleményes tippjei

Ha te sem szívesen közlekedsz a sötétben, készülj fel alaposan az őszi, téli estékre.

no-sotetben
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ősz beköszöntével egyre korábban esteledik, ahogy pedig telik az idő, hamarosan reggel is sötétben kell munkába indulnunk. Természetes, hogy ilyenkor nagy mértékben csökken a biztonságérzet. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint azonban néhány egyszerű módszerrel fel lehet készülni akár egy esetleges támadásra is. Az alábbi tippek ebben segítenek.

Ha van rá lehetőséged, közlekedj ismerőseiddel, amennyiben pedig egyedül indulsz útnak, gondoskodj arról, hogy közeli családtagjaid ismerjék útvonaladat és időbeosztásodat is. Útközben figyeld meg, melyek azok a pontok, ahol segítséget tudsz kérni a kora reggeli órákban és akár késő este is. Ez lehet egy éjjel-nappali, egy dohánybolt, egy ügyeletes gyógyszertár, de buszsofőr vagy éppen egy portás is segítségedre lehet, ha bajba kerülsz.

Az sem mindegy, mit viselsz

Ha magas sarkúban mennél valahová, úgy arra inkább váltócipőként tekints, otthonról lehetőség szerint kényelmes ruházatban, sportcipőben indulj el, és hazafelé se felejtsd el átvenni ezeket. Ne burkolózz bele hatalmasa sálakba, és ne húzd a fejedre a kapucnit, miközben zenét hallgatsz, hiszen így nem tudod érzékelni környezetedet, illetve a körülötted történő eseményeket.

Esős napokon az esernyő kifejezetten jó védőeszköznek számít. A nagy méretű darabokkal hadonászni lehet, ezáltal egy esetleges támadás során távolságot tudsz tartani. A kis méretű változatokkal pedig erősebbet lehet ütni szükség esetén. Törekedj arra, hogy kezeid a közlekedés során szabadon legyenek, ne cipelj több szatyrot egyszerre, hiszen így egy támadás során is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülsz. Inkább egy nagyobb méretű táskát vigyél magaddal, amit akár a hátadra is fel tudsz venni, így kezeid üresen maradnak.

Jó ötlet lehet beiratkozni önvédelmi edzésre, hiszen akár már néhány hónap alatt is elsajátíthatod azokat az alapvető technikákat, amelyek egy esetleges támadás során életmentőek lehetnek. A stresszhelyzeteket gyakorolva lelkileg és szellemileg is felkészülhetsz az azonnali és tudatos reagálásra, így tovább csökkentheted az esélyét az áldozattá válásnak.

Fotók: Getty Images

Apró, betörőbiztos rejtett tárolók a lakásban

Hogyha egy betörő kinéz magának egy lakást vagy házat, oda nagy eséllyel be fog jutni. Elég egy rosszul záródó ajtó, nyitva hagyott ablak vagy kikapcsolva felejtett riasztó, máris megnőtt az esélye az illetéktelen behatolásnak. Már csak emiatt sem árt az értékeket biztos helyen őrizni. 

Ezt is szeretjük