Miért rettentő ártalmas, ha az ember másokhoz hasonlítgatja magát? Nem csak az önbizalom sérül ilyenkor

Sokan hajlamosak rá, hogy másokhoz mérjék magukat: az érintettek jó részének fogalma sincs, hogy ez mennyire káros.

Önmagunk hasonlítgatása káros
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mije van neki, amim nekem nincs? Hol járt, ahol én nem? Mit ért el, ami nekem nem sikerült? - teszik fel sokan az ezekhez hasonló kérdéseket magukban nap mint nap.

Mélyen gyökerezik a sokszor észrevétlen szokás, hogy az ember másokhoz hasonlítja önmagát. Már gyerekként is mindenkivel előfordult, sőt, hogy ennél is távolabb pillantsunk, az emberiség történetében mindvégig jelen volt. Napjainkban azonban, amikor az önmegvalósítás és a siker értéke hatványozódott, és a közösségi oldalakról csalfa képek milliói ömlenek ránk, egyre rombolóbb lesz a hasonlítgatás: egy saját magunk felé fordított fegyver.

Mit mond a szakértő?

A hasonlítgatásra számos helyzet adódhat a mindennapokban akár a barátok, akár a kollégák vagy rokonok társaságában. Mások sikerei, előnyös külseje, jó anyagi helyzete, megélt kalandjai, a közösségi oldalak fotói és szinte bármi más is szülhet romboló érzéseket, mely csúnyán alááshatja az önbizalmat, az általános elégedetlenség érzését keltheti, sőt akár a depresszió felé is sodorhatja az embert.

Dr. Susan Biali Haas, a mentális egészség és a stresszkezelés szakértő orvosaként úgy véli, az ártó hasonlítgatásban talán az a legnagyobb tévedés, hogy az ember a külső valóságot akarja összevetni a belső valósággal, noha két teljesen más természetű dologról van szó. Azaz miközben önmagát, saját útját másokéhoz méri, a többiek látható életét veti össze a maga belülről megélt sorsával. Ez csakis hibás elképzeléseket szülhet, és az ember indokolatlanul fogja magát elégedetlennek érezni.

Mi segíthet blokkolni az ártó hasonlítgatást?

A romboló szokásnak némi tudatosság segíthet gátat szabni. Biali szerint érdemes megfigyelni, melyek azok a helyzetek vagy személyek, melyek miatt felébred az irigység, elkezdődik az önkéntelen hasonlítgatás. Ez segíthet máskor is felismerni a veszélyes helyzeteket, és még idejében nemet mondani a rossz érzésekre és gondolatokra.

Szerinte olyan egyszerű dolgok is szóba jöhetnek, mint a hála. Ha az elégedetlenkedő sorra veszi, mi minden jó van az életében, akkor könnyebben ellenáll annak a téves érzésnek, hogy mindez nem elég. Azt is fontos észben tartani, hogy nem a pénz az, ami boldogít, bármennyire is hajlamos rá az ember, hogy a jólétet és a jóllétet összemossa. Ha mások kacsalábon forgó házba költöznek, és fényűző nyaralásokra járnak, attól még ugyanúgy lehetnek problémáik, csupán abban a belső valóságukban tartják, amit a külső szemlélő nem lát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Így lehet az irigységből előnyt kovácsolni

Az irigykedés és hasonlítgatás természetes dolog, tehát maximálisan valószínűleg senki sem fogja tudni kiszorítani az életéből. A bent ragadó mennyiség azonban előnyös is lehet, ha az ember motivációba fordítja át az érzést: hogyan érhetem el azt, amit más sorsában olyan pozitívnak tartok?  Ily módon a káros hasonlítgatás - kissé átértelmezve és megfordítva - végül hasznos is lehet.

Mit nem csinál egy mentálisan erős ember?

Olykor azt is irigyeli az ember, ha másvalaki lélekben, mentálisan erősebb: bárki ilyenné válhat, ha hisz magában. A következő cikk irányadó lehet.

13 dolog, amit egy mentálisan erős ember sosem csinál: nem sajnálja magát, és hátrahagyja a múltat

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük