Koronavírus-oltás: Orbán Viktor megszólalt a nagy vitát kiváltó intézkedéssel kapcsolatban
A miniszterelnök arról beszélt, hogy a munkáltató elrendelheti az oltást, illetve fizetés nélküli szabadságra küldheti azt, aki nem oltatja be magát.

orban-kossuth
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertőzéstől, csak az oltás - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A miniszterelnök azt mondta, a koronavírus delta variánsa gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz.

Jelezte: a járvány nem egyformán terjed az ország minden pontján, ezért vonták be a munkaadókat a védekezésbe, lehetőséget adva nekik, hogy elrendelhessék az oltást, illetve fizetés nélküli szabadságra küldjék azt a munkavállalót, aki nem oltatja be magát. Elismerte, hogy ez egy nagy vitát kiváltó intézkedés. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egy általános kötelező oltás elrendelése túl van azon a tűréshatáron, amit a magyarok elfogadnak, azt viszont elfogadják, hogy a munkahelyi közösség döntsön ebben a kérdésben.

Orbán Viktor bejelentette: azon állami alkalmazottak esetében, akik sok emberrel találkoznak, például ügyfélszolgálaton dolgoznak, azonnali hatállyal döntenek arról, hogy fizetés nélküli szabadságra küldik azt, aki nem veszi fel az oltást. Hozzátette: ezt követően haladnak majd befelé, így minden állami alkalmazott előbb-utóbb sorra fog kerülni, és szembekerül azzal a dilemmával, hogy vagy oltat, vagy elmegy fizetés nélküli szabadságra.

A kormányfő szerint az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok életveszélyben vannak. Aki nincs beoltva, annak nemcsak arra kell számítania, hogy megtalálja a vírus, hanem arra is, hogy súlyos állapotba fog kerülni, nagy valószínűséggel kórházba - hangsúlyozta, és mindenkit arra kér, oltassa be magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt mondta: amíg mindenki nincs beoltva, ez a vírus újra fertőzni fog: a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, az oltatlanok kockázata tízszer nagyobb. Hozzátette: előfordul, hogy beoltott is elkapja újra a koronavírust, de közülük „sokkal-sokkal alacsonyabb” az aránya azoknak, akik nagyon komolyan megbetegednek, mint az oltatlanoknál.

Hangsúlyozta, hogy a védelmi intézkedések, mint például a maszkhasználat, lassítja a terjedést, de nem véd meg. - Tehát nem szabad abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy ha elzárjuk magunkat, ha szeparáljuk magunkat, ha maszkot húzunk, akkor védve vagyunk. Nem vagyunk védve, csak az oltás véd meg - jelentette ki. Közölte, év végéig 15 millió beadható vakcina áll majd rendelkezésre Magyarországon.

A kiemelt kép egy korábbi interjú során készült. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Akár háromszor is elkapható a Covid-19

- Ha a vírus nagymértékben elterjedt, és a vírusnak való kitettség is jelentős, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére is, hogy kétszeresen beoltották őket - figyelmeztetett a virológusprofesszor.

Ezt is szeretjük