Kikre veszélyes még inkább a koronavírus? A szakértő szerint a delta variánssal ez a legnagyobb baj
A dohányosok nagyobb veszélyben vannak a negyedik hullámban is.

no-kohog
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányosok a koronavírus-járvány idején is nagyobb veszélyben vannak - erről beszélt Müller Veronika egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán.

A dohányfüst súlyosan károsítja a légutak felszínét, a tüdő tisztító funkcióját, amely így mindenféle fertőzésre fogékonyabb lesz. A tapasztalatok szerint a Coviddal kórházban kezelt dohányosok állapota jobban romlik, mint a többi betegé - mondta a szakember. Hozzátette: a koronavírus a felső légutakban náthaszerű tüneteket okoz, kicsit lejjebb köhögést, legsúlyosabb formájában pedig tüdőgyulladást.

A delta variánssal az a legnagyobb baj, hogy nagyon virulens, kevesebb érintkezés is elég a fertőzéshez. Ráadásul a hidegebbre forduló idő elősegíti a légúti betegségek kialakulását, ezért is kerülnek egyre többen kórházba. Most azonban nagy előny, hogy van oltás. Az oltottaknál sokkal kisebb eséllyel alakul ki súlyos állapot.

Azok a legveszélyeztetettebbek, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, nem kaptak, vagy már régen kaptak oltást - figyelmeztetett a szakember. Müller Veronika azt mondta: fontos a járványügyi intézkedések betartása, a távolságtartás, a higiénia és a maszkhasználat - akinek tünetei vannak, az legyen különösen körültekintő.

Fotók: Getty Images

Akár háromszor is elkapható a Covid-19

- Ha a vírus nagymértékben elterjedt, és a vírusnak való kitettség is jelentős, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére is, hogy kétszeresen beoltották őket - figyelmeztetett a virológusprofesszor.

Ezt is szeretjük