Van, aki annak is örül, ha nem az utcán éri a szenteste - Hogyan látja az, aki rajtuk segít?
Míg sokaknak az a legnagyobb gondja most, hogy tömeg van a plázában, addig mások a túlélésért küzdenek. Az Oltalom Karitatív Egyesület értük dolgozik.

oltalom-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a világ rohamtempóban fejlődik, napjainkban talán minden korábbinál több társadalmi problémával kell szembenéznünk. Egyre nagyobbra nyílik a gazdasági olló, és azok, akik valamiért a perifériára szorultak, gyakran csak szerencsésebb helyzetben lévő embertársaik jóakaratára számíthatnak. Értük jött létre 1989-ben az Oltalom Karitatív Egyesület, ami a mai napig rendkívül szerteágazó munkát végez.

Éjt nappallá téve segítenek hajléktalanoknak, időseknek, hátrányos helyzetű gyermekeknek, családoknak, betegeknek, szegényeknek, katasztrófa áldozatainak és bárkinek, aki nehéz élethelyzete miatt igényli azt. A tél és az ünnepek előtti időszak a szokásosnál is több munkát ad az alapítvány dolgozóinak, hiszen ilyenkor a hideg idő és az adományok számának megnövekedése miatt sokasodnak a feladatok. Iványi Évával, a szervezet munkatársával beszélgettünk.

- Itt a tél, jön a karácsony. Hogyan változik ilyenkor az egyesület munkája az év többi részéhez képest?

- Az Oltalom Karitatív Egyesület már 30 éve végez segítő munkát, ebben két szempontból is a karácsonyi, téli időszak a legintenzívebb. Egyrészt az ünnepre készülve rengeteg adományt és támogatást kapunk, amelyek eljuttatásával, feldolgozásával foglalkozunk.  Ilyenkor látványosan megugrik a felajánlások száma a többi hónaphoz képest, ami nagyon megható.

Rendkívül hálásak vagyunk minden hozzájárulásért, és nagyon köszönjük őket, ugyanakkor ez komoly feladatot is jelent, amivel mindennap megküzdünk. Másrészt a hideg időjárás miatt több az utcai szociális munkánk, illetve tele vannak a hajléktalanokat befogadó helyeink. Ez szintén nagyon kemény próbatétel az itt dolgozó szociális segítőknek, hiszen a tél elől sokkal többen próbálnak behúzódni szállásainkra.

- Milyen adományokra van ilyenkor a legnagyobb szükség?

- Amikor az ünnepekre készülünk, hagyományosan minden évben gyűjtést hirdetünk, amit több részre osztunk, például karácsonyi cipősdobozokat gyűjtünk a velünk együttműködő iskoláiban tanuló gyerekek részére. Mindig jelezzük, hogy korosztálytól függően milyen típusú ajándékoknak örülnének a diákok, a játékoktól a könyveken át az édességig. Emellett gyűjtünk a hajléktalanjainknak és azoknak a családoknak, akiket egész évben támogatunk. Részükről a tartós élelmiszerekre van a legnagyobb igény.

- Milyen formában adakozhat az, aki szeretne?

- A felajánlását eljuttathatja a központunkba, a VIII. kerületi Dankó utca 11. szám alá, ahol éjjel-nappal várják a munkatársak az adományokat. Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen támogatná pénzadománnyal valamely tevékenységünket, akciónkat, vagy anyagi formában járulna hozzá egy gyűjtéshez, ezt is megteheti.

A felajánlott összeget átutalhatja a honlapunkon feltüntetett bankszámlaszámra, és a közleményben megjelölheti, hogy milyen célra adakozna szívesen. Vannak olyan támogatóink, akik hónapról hónapra segítenek minket, más adományok pedig egy-egy időszakhoz, ünnephez kapcsolódnak, és vannak egyszeri felajánlások is.

- Hogyan lehet valakiből önkéntes az egyesületnél?

- Természetesen ebben az időszakban is van lehetőség arra, hogy csatlakozzon hozzánk az, aki önkéntesként szeretné segíteni a munkánkat. Jelentkezhet az oltalom@oltalom.hu e-mail címen, vagy akár személyesen a központban. Mindig is dolgoztak önkéntesek az Oltalomnál, ezért idén elindítottunk számukra egy képzést. Ennek során azok, akik felajánlják nekünk a szabadidejüket, megtudhatják, hogyan vehetnek hasznosan részt az egyesület tevékenységében.

- Mely területen lenne a legnagyobb szükség a változásra?

- Nagyon nehéz kérdés. Rengeteg ilyen van, és karácsonykor újra szembesülünk velük, de most két dolgot emelnék ki. Megoldásra lenne szükség azok ügyében, akiknek nincs hajlékuk, nincs otthonuk. Fontos lenne, hogy javuljanak a körülményeik. Továbbá nincs egyszerű dolga annak, aki anyaként, gyerekekkel menekül egy nehéz helyzetből, és segítséget, elhelyezést kér. Mivel nagyon kevés az anya- és gyermekotthon az ellátórendszeren belül, nekünk is komoly feladatot jelent, hogy egy ilyen szituációt megoldjunk. Támogatandó lenne, ha ebben változást lehetne elérni.

Hajléktalanok haját vágja le ingyen a fodrász

A 28 éves angliai fodrász, Joshua Coombes megindító szokásával az egész világot meghatotta. A fiatal férfi egyszer csak úgy döntött, kiviszi a felszerelését devoni szalonja elé, és rászorulóknak ajánlja fel azt, hogy új frizurát készít nekik, méghozzá teljesen ingyen.

Ezt is szeretjük