Szívbe markoló női sorsok Magyarországon: azok meséltek, akik segítenek

Több ezer táskányi méltóság: a végéhez közeledik a #nemluxustaska kampány kiosztási fázisa, melynek eseményeiről a szervezők meséltek.

Nem luxustáska kampány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több ezer, nők számára nélkülözhetetlen higiéniai termékkel megtöltött táska gyűlt össze a #nemluxustaska kampány során, melyet Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság alapítója és Huszka Ági személyi stylist indított útjára. A személyes üzeneteket is tartalmazó adománytáskákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adja át május végéig rászoruló nőknek.

Február óta országszerte több mint ötven helyszínen osztották ki az adományokat, május végéig pedig újabb helyszíneken kérhetik ezt a fajta segítséget a hölgyek. Többek között Baranya és Tolna megyében, illetve Győrben szervez adományátadásokat a szervezet. Az események többségén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinátora, Kovács-Pálffy Anna is részt vett.

Sokan szégyellik, ha nehéz helyzetbe kerülnek

A legtöbb helyszínen csendesen zajlottak az ajándéktáskák átadása, hiszen a Szeretetszolgálat munkatársai arra törekedtek, hogy ne csak a táska tartalma járuljon hozzá a nők méltóságának megőrzéséhez, hanem azok átadása is. A szociális szakember azt mondja, bár évek óta dolgozik rászoruló nőkkel, utcán élő hajléktalan emberekkel, ezeken az alkalmakon rengeteg új élménnyel gazdagodott a hivatásában.

- Rendkívül hálás vagyok azokért a találkozásokért, pillanatokért, melyeket az adományok átvételekor és átadásakor megélhettem, és a közel tízezer adományért is az adományozóinknak. Egy nőnek nagyon nehéz beismerni, ha nehéz helyzetbe kerül, ha éppen a személyes higiéniája látja kárát élethelyzetének. Sokan szégyellik rossz helyzetüket, ezért nem szívesen állnak nyilvánosság elé a kérésekkel vagy hiányaikkal - mutatott rá a szakember.

Mivel a #nemluxustaska gyűjtés során elsősorban a nyomorban, krízishelyzetben élő és hajléktalan nők számára kértek segítséget, a kiosztások során is az ő élethelyzetükhöz kellett alkalmazkodniuk a szervezőknek.

- Óvtuk a méltóságukat és rejtőzködésüket. Szegénységben élni nőként rendkívül nehéz állapot, hiszen helyzetüket szégyellő fiatal leányokról, édesanyákról és idősekről van szó, kik gyakran egyedül küzdenek az élet viharaival szemben. Menekülnek, bántalmazottak, vagy éppen életük ezen aspektusát titkolják. 

A női méltóság mindannyiukban ott él, és rendkívül hálásak voltak egy táskányi "nem luxusért" az anyaotthonokban, idősotthonokban, fogyatékkal élőket ápoló intézményekben éppen úgy, mint a büntetésvégrehajtásban élő nők vagy éppen egy hátrányos helyzetű településen lévő középiskola tanulói.

Egymást is segítették

A legelső nyilvános adományátadás az óbudai Miklós utcában volt, ahol már a rendezvény előtti órákban kígyózott a sor. A nem luxustáskák mellett még volt nőiruha-turkáló, meleg tea és pár falat harapnivaló is. Minden korosztályból érkeztek Budapest távolabbi pontjairól is. A kampány szervezői, Huszka Ági és Cserta Szandra számára szívbe markoló volt, hogy olyanok is álltak a sorban, akikről egy hétköznapi élethelyzetben nem gondolták volna, hogy rászorulók.

- Csodás élmény volt ezt a női összefogást megélni, volt olyan, aki miután átvette a neki leginkább tetsző táskát, tartalmának egy részét olyan hölgytársának adta, aki arra jobban rászorul. Volt, aki a vagdalthúsos szendvicsét inkább egy kisgyermekes anyának adta át. Ugyanezt éltük át később a vidéki nyilvános osztásokon Veszprémben és Szegeden is, a női szegénység arca éppen ugyanúgy szégyenlős és félszeg mindenütt - mesélik élményeiket a szervezők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Kaptak táskát felső tagozatos és középiskolás lányok, egyedülálló kisnyugdíjas hölgyek, zsákfalvakban sok gyermeket nevelő fiatal anyukák, családok átmeneti otthonában élő anyák. A Szeretetszolgálat önkéntes csoportjai, hajléktalan embereket ellátó intézményei, valamint az ország 31 legszegényebb járásában működő gyerekesély-programokban dolgozó máltai munkatársak a legkiszolgáltatottabb nőknek vittek el egy-egy táskányi nem luxust.

Fontos jelenségre hívták fel a figyelmet

A Szeretetszolgálat munkáját segítették a helyi családsegítők, támogató szolgálatok és a védőnői hálózat. Voltak, akiknek Veszprémben és Budapesten az Utcai Gondozó szolgálat juttatta el a táskákat, egyénenként felkeresve őket az utcákon vagy éppen városszéli kunyhóikban. Kovács-Pálffy Anna hangsúlyozta, hogy amikor egy hajléktalan nőt lát valaki az utcán, elsőként arra gondol, éhes lehet, fáradt és szomjas.

- Felmerülhet még, hogy biztosan régen vett egy igazi jó forró fürdőt, azonban már ritkábban jut eszünkbe, mit is kezd a nyomorban élő hölgytársunk a női élet nehéz napjaiban. Hányan vannak azok a nők, fiatal lányok, akik ezeken a napokon nem tudnak munkába vagy iskolába menni, és mekkora szorongást okoz a hónap ezen időszaka számukra. A #nemluxustaska kampánynak köszönhetően azonban már tudjuk, hogy a menstruációs szegénység a magyar nők százezreit érinti mindennap - emelte ki a szakember.

Számos anyaotthon lakója is részesült az adományokban. Talán ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hiszen amellett, hogy gyermekeikről is gondoskodniuk kell egy rendkívül nehéz helyzetben, még menekülnek is a gyakran bántalmazó kapcsolataiktól, emiatt otthonaik helyszíne titkos, a hétköznapjaikat élők szeme számára láthatatlan életet élnek. Emiatt is különösen fontos, hogy szakember keresse fel őket az adományokkal, hogy ne sérüljön a törékeny biztonságuk.

Itt nem ér véget a segítség

Nemcsak egyes emberek, de családok is élnek állandó lakóhely nélkül, a családok átmeneti otthonaiban. A #nemluxustaska gyűjtés adományaiból családok átmeneti otthonaiban élő családok is részesültek. A szeretetszolgálat gondozásában lévő otthonok mellett más szervezetek otthonainak lakói is kaphattak a táskákból. A rengeteg adományból jutott az egyesület Jelenlét programjaiba is, melyek a nagyvárosok nyomortelepein, gettósodott falvakban, zsáktelepüléseken működnek.

A kampánynak köszönhetően több ezer olyan nő kapott nem luxustáskát - és mellé személyi higiéniáról és egészségvédelemről szóló képzést -, akik még a helyi kisboltban sem tudják megvásárolni az egészségügyi betétet vagy dezodort. - A gyűjtés ideje alatt is rengeteg pozitív impulzus ért minket, ami csak felerősödött a kiosztások során, erőt adva ezzel a kampány jövőbeli folytatásához - mondta Kovács-Pálffy Anna.

Elküldik otthonról a menstruáló nőket Nepálban

A durva hagyományt cshaupadinak nevezik, és a lényege, hogy a nőknek a havi vérzés ideje alatt, valamint a szülést követően teljesen el kell vonulniuk a társadalomtól, mert a hindu tradíció szerint az ember ekkor tisztátalan és érinthetetlen.

Kiemelt kép: Getty Images

Elküldik otthonról a menstruáló nőket: szörnyű körülmények közt bujkálnak Nepálban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük