Érdekes dolog derült ki egy ókori athéni tábláról: valójában egy 2000 éves érettségikönyv
Példátlan kincsre bukkantak.

GettyImages-1295258330
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olykor azzal szembesülhetünk, régi leleteket, bizonyítékokat találva arról, hogyan éltek az emberek többezer éve, hogy mennyit haladott előre a civilizáció. Néha pedig - mint ahogyan ez most is történt - azt érezhetjük, van, ami nem változott. 

Egy mintegy kétezer éves márvány írótáblát találtak, melynek ókori görög betűi arról tanúskodnak, hogy egy osztály évkönyvéről van szó. 

Érdekes dolog derült ki egy ókori athéni tábláról

"A felirat fiatal fiúk nevének listáját tartalmazza, akik együtt jártak katonai és polgári iskolába" - magyarázza a jegyzet, ami a tábla fordításánál található az Attic Transcription Online oldalán. "A 31 fiú, aki a listán szerepel, csak egy része a teljes csapatnak, amely több mint száz főt számolhatott" - olvasható a jegyzetben. "A fiúk mind a keresztnevükön vannak nevezve, vezetéknév nélkül. Oka feltehetőleg az egyenlőségre törekvés volt, hiszen ez elfedte a különbségeket: a vezetéknév ugyanis kifejezhette abban az időben a személyek származását, anyagi helyzetét, társadalmi státuszát. Szokatlan, hogy a fiúk nevét rövidítve írta fel az évkönyv írója: becenevük szerepel a listán, például Theogenes helyett Theogast olvashatunk a táblán."

GettyImages-185406698
Fotó: brightstars / Getty Images Hungary

A felfedezés azért is meglepő, mert keletkezésének helyétől, Athéntól 3000 kilométerre találták meg, Skóciában. Egy raktárban hevert az elmúlt 135 évben: azt hitték, hogy egy másik táblának a másolata, amely az Oxfordi Ashomlean Múzeumban található.

- Mikor közelebbről megnéztük, észrevettük, hogy ez egy teljesen új dokumentum - nyilatkozta Peter Lidder az NPR-nek, aki a görög történelem és epigráfia professzora a Manchester Egyetemen, Angliában, és az egyike annak a három embernek, aki lefordította a táblát. Hozzátette, hogy ez a tábla "egészen más, mint bármi, amit eddig ismertek".

Szerencsére a tábla írója - egy Attikos nevű fiatalember, Philippos fia - gondolt a jövő történészeire: "Ceasaré", áll az osztálynévsor alján, Tiberius Claudius Germanicus Caesarra utalva, aki i. e. 41-54-ig volt hatalmon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha tisztában vagyunk a katonai és politikai tényekkel, olykor az élet mindennapi banalitásai azok, amik felnyitják a szemünket. Épp ezért, ahogy Liddel elmondta az NPR-nek, ez az ókori athéni évkönyv, amit egy gyerek írt, hogy rögzítse az iskolatársai nevét, pontosan úgy, ahogy ismerte őket, egy felbecsülhetetlen felfedezés.

- Nincsenek objektív beszámolóink a történelemről - mondta. - Amit tenni tudunk, hogy a létező töredékekből összerakjuk, rekonstruáljuk az ókori történelmet, és ez a tábla egy ilyen fragmentum.

Érdekes részletekre bukkantak Michelangelo ikonikus szobrán restaurálás közben

Eddig ismeretlen dolgokat tártak fel a Bandini Pietá karbantartási munkálatai.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük