Miért jelölték meg a templomosok ezt a pontot a térképen? A 12. századi kápolna őrzi titkos tudásuk nyomát

A templomosokhoz köthető épületek egyik legmisztikusabbja az Ibériai félszigeten található Szent Bertalan-kápolna.

cov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Ibériai félszigeten több olyan középkori épület is található, amely a templomos lovagokhoz köthető. Ilyen a kastélytól 100 m-re található Szent János templomos kolostor, illetve az attól 4 km-re lévő Szent Bertalan-kápolna is.

Az utóbbi, 12. századi kápolna és remetelak szimbólumgazdagsága miatt a templomosok igen jelentős és beszédes hagyatéka: egyfelől rendkívüli tudásukat reprezentálja, másfelől emléket állít és tiszteletet tanúsít a korábbi kultúráknak.

A Szent Bertalan-kápolna titkai

A Rio Lobos-kanyonban álló épület egyértelműen okkal épülhetett oda, ahova. Ha a félszigeten lévő templomos építményeket összekötik egy kereszttel, épp középen, a vonalak metszéspontjában helyezkedik el: a lovagok ily módon mintegy jelölhették az építmény pontos helyét a térképen, hiszen az részletei és szimbólumai által számukra jelentős mondanivalót tolmácsolhatott.

A terület megválasztása egy másik okból sem volt véletlen, az ugyanis mintegy tízezer éve fontos szerepet tölt be az emberiség történetében. Hatalmas barlangját, melynek bejáratáról egykor úgy hitték, átjáró egy másik világba, a neolitikumban és a bronzkor idején is lakták. Később ugyanott tartották a rómaiak is évenkénti, Mundus Patet nevű ünnepüket. Pontosan annak az idején, november 7-8-án a lemenő nap és a Szent Bertalan-templom kelet-nyugati fekvése egybeesik, az épület vetette árny pedig egyenesen a barlangban lévő szent kőre vetül. Az, hogy a templomosok éppen így építették meg a kápolnát, nem lehet véletlen.

Képeken a kápolna lenyűgöző titkai

Ángel Almazon templomostörténész szerint az évente egyszer megmutatkozó jelenség által a templomosok az Anyaistennőre utalhattak. A misztikus összefüggéseknek viszont ezzel még koránt sincs vége.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük