Érdekes dolgot fedett fel az emberiség történetéről egy barlangban talált leletegyüttes
A régészek megállapították, hogy az ember már mintegy 50 ezer éve birtokába vette a barlangot.

barlang
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eddig feltételezettnél mintegy ötezer évvel korábban, 41-38 ezer évvel ezelőtt érkezett a modern ember Európa legnyugatibb részére egy nemzetközi kutatócsoport szerint.

A Louisville-i Egyetem professzora, Jonathan Haws által vezetett kutatócsoport a Portugália középső részén, az Atlanti-óceánhoz közeli Lapa do Picareiro barlangban talált, modern emberek által használt eszközök vizsgálata alapján jutott erre a megállapításra az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - bemutatott tanulmányában.

Felfedezésük alátámasztja azt az elméletet, hogy a modern ember Eurázsiából gyorsan, néhány ezer év alatt szétszóródott Nyugat-Európa irányába első délkelet-európai megjelenése után - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A barlangban talált eszközök abból az időszakból származnak, amelyben korábban a tudósok a Neander-völgyi ember jelenlétét feltételezték.

A Picareiro barlangban már 25 éve folytatnak feltárásokat antropológusok és régészek, akik megállapították, hogy az ember már mintegy 50 ezer éve birtokába vette azt. Az Észak-karolinai Egyetem, az Algarvei Egyetem és a Lisszaboni Autonóm Egyetem kutatói gazdag régészeti leleteket tártak fel, köztük kőeszközöket, vadászatból, állatok leöléséből és főzési tevékenységből származó több ezer állati csontot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Bolognai Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatóinak segítségével határozták meg a korai modern emberek érkezésének és a térség Neander-völgyi emberek általi megszállásának korát. Utóbbi mintegy 45-42 ezer évvel ezelőttre tehető, a modern ember 41-38 ezer éve érkezett oda.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Egyre érdekesebb dolgokat fed fel az olvadó örökfagy Szibériában

Az elmúlt években Szibériában számos szenzációs leletet tártak fel a kutatók. Ahogy az éghajlat melegszik, az örökfagy - permafroszt - egyre jobban olvad, itt bukkantak rá igen jó állapotban fennmaradt állatfosszíliákra a paleontológusok.

Ezt is szeretjük