Egyre érdekesebb dolgokat fed fel az olvadó örökfagy Szibériában

Ezúttal egy 39 ezer éves medvetetemre bukkantak.

permafroszt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mintegy 39 ezer éves medve tetemére bukkantak paleontológusok Oroszország északi részén. - Hiánytalan állapotban őrződött meg miden szervével, köztük az orrával együtt - közölte a Jakutszki Egyetem.

A kutatók szerint egy barlangi medvéről van szó, amely az utolsó európai jégkorszakban élt, a faj mintegy 15 ezer éve halt ki. - Ennek a felfedezésnek világszerte nagy a jelentősége - mondta Lena Grigorjeva, az egyetem kutatója. Ezektől a medvéktől eddig csak csontok és koponyák maradtak fenn.

medve-lelet
Fotó: Jakutszki Egyetem

A most megtalált tetem korát a kutatók 39 ezer évesre becsülték. Hozzátették azonban, hogy még korai a pontos életkorról beszélni, amelyet szénizotópos vizsgálatokkal fognak megállapítani.

A tetemet rénszarvaspásztorok fedezték fel a Jeges-tengerben lévő Új-szibériai-szigeteken. A kutatók reménykednek abban, hogy találnak fennmaradt DNS-t is, ahogyan a korábbi több ezer éves szibériai mamutmaradványok esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elmúlt években Szibériában számos szenzációs leletet tártak fel a kutatók. Ahogy az éghajlat melegszik, az örökfagy - permafroszt - egyre jobban olvad, itt bukkantak rá igen jó állapotban fennmaradt állatfosszíliákra a paleontológusok: egy 14 ezer éves kutya- vagy farkasféle tetemére, egy gyapjas rinocérosz maradványairavalamint 30-40 ezer éves csikómaradványokra.

Kiemelt kép: Getty Images

Mire használhatták ezt a 8 középkori tárgyat?

Nyolc képet mutatunk egy-egy középkori lelettel: a kérdés az, melyik mi lehetett egykor.

Ezt is szeretjük