3 meglepő ok, amiért sosem leszel sikeres

Mindig pontos vagy, és precízen végzed a munkád a legjobb tudásod szerint, mégsem téged léptetnek elő? Eláruljuk, miért kerül el folyton a siker.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt mondják, a sikerre születni kell. Vajon valóban igaz a mondás? Tényleg mindegy, hogy ki hogyan végzi a munkáját, mennyire pontos és precíz?

Vajon mitől függ a siker? A személyiségtől? A szerencsétől?
Tény, hogy a kérdés - és vele együtt a válasz is - összetett, ám az nem igaz, hogy csak az viszi valamire az életben, aki szerencsés csillagzat alatt született.

A siker nagyban függ a hozzáállásodtól, illetve attól, hogy mennyire vagy képes érvényesülni és érvényesíteni önmagad. Nem utolsósorban pedig attól, hogy képes vagy-e nemet mondani, amikor arra szükség van. Íme, három ok, ami miatt könnyen elkerülhet a siker egész életedben.

Szülői örökség

A gyermekkornak fontos szerepe van a felnőtté válásban, és a szülő-gyermek kapcsolat is jelentős mértékben befolyásolja későbbi életedet. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sikertelenségért is felelősek lehetnek a szülők.
Egy zsarnok, hatalmaskodó szülő például óhatatlanul megnehezíti a tekintélytől való megszabadulást, azaz azt, hogy ne félj tőle, különösképpen a büntetésétől. A gyerekek sokkal nagyobbnak látják a szüleiket, mint amilyenek valójában, és sokkal nagyobb hatalmat is tulajdonítanak nekik. Mindez azonban kihat a későbbiekre is: a tekintély előtt való leborulás és a büntetéstől való félelem mind gátol abban, hogy érvényesíthesd az akaratodat.

A túl erős, mindent megoldó, mindenható szülő hasonlóan akadályozhatja azt, hogy sikeres legyen a gyermeke.

Ha egy szülő igen erős személyiség volt, aki gyermeke szemében valami nagy tettet hajtott végre - például saját maga erejéből ért el mindent az életben -, az ideállá válhat a gyermeke szemében. És minél nagyobb tekintélyt és hatalmat tulajdonít a gyerek a szülőjének, később annál nehezebb lesz kivonnia magát ez alól.

A rossz kommunikáció

Bármennyire meglepő, a kommunikáció és a párbeszéd szokásának hiánya nem kedvez az önérvényesítésnek, sem annak, hogy szükség esetén kifejtsd a nézeteidet.
Igaz, hogy mára megváltoztak a viselkedési formák, de húsz éve még nem volt annyira megszokott, hogy a családban vagy az iskolában kimondja az ember a véleményét, vagy megmondja, mit gondol vagy érez. A párbeszéd hiánya a viselkedési formák megváltozása ellenére még ma is igen gyakori - elég csak arra gondolnod, hogy mi mindent nem mondasz ki a munkahelyeden vagy a családban.

Általában ugyanis sokan inkább a passzív ellenállás felé hajlanak, mint afelé, hogy megpróbálják világosan kifejteni valamiről az álláspontjukat, a felfogásukat vagy éppen az ellenvéleményüket.

16 agypörgető táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Annak pedig, hogy szoktál-e kommunikálni, vagy sem, nem elhanyagolható a szerepe abban, hogy nehezen mondasz nemet, és így nem vagy képes érvényre juttatni az akaratodat.

Hódítás mindenáron

Az is a siker útjába állhat, ha mindenáron meg akarod hódítani, meg akarod nyerni az embereket, ha mindenkinek tetszeni akarsz. Ha jól belegondolsz, ez a fék valamilyen módon lelkiismeret-furdalással, a tekintélytisztelettel, illetve azzal a félelemmel kapcsolatos, hogy nem szeretnek majd, ha érvényre juttatod az akaratod.
Az önbizalomhiány is mindig a félelem kifejezése: félsz attól, hogy nem fogadnak el olyannak, amilyen vagy, vagyis közvetett módon attól félsz, hogy csalódást okozol.

Többnyire azért tartanak az emberek a konfliktusoktól, mert nem a párbeszéd tereként, megoldáskeresésként értelmezik, hanem az egyik fél elsöprő és végső győzelmeként a másik felett.

Pedig csak nyerhetsz azzal, ha minél őszintébben próbálod feltárni a probléma okát. Ezzel nem leszel kevésbé népszerű, hiszen a véleményütköztetés sokszor szül új, kreatív ötleteket.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

PromócióCikkünk megírásában Sarah Famery Hogyan mondjunk nemet? című könyve segített.
Ezt is szeretjük