3 meglepő ok, amiért sosem leszel sikeres
Mindig pontos vagy, és precízen végzed a munkád a legjobb tudásod szerint, mégsem téged léptetnek elő? Eláruljuk, miért kerül el folyton a siker.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt mondják, a sikerre születni kell. Vajon valóban igaz a mondás? Tényleg mindegy, hogy ki hogyan végzi a munkáját, mennyire pontos és precíz?

Vajon mitől függ a siker? A személyiségtől? A szerencsétől?
Tény, hogy a kérdés - és vele együtt a válasz is - összetett, ám az nem igaz, hogy csak az viszi valamire az életben, aki szerencsés csillagzat alatt született.

A siker nagyban függ a hozzáállásodtól, illetve attól, hogy mennyire vagy képes érvényesülni és érvényesíteni önmagad. Nem utolsósorban pedig attól, hogy képes vagy-e nemet mondani, amikor arra szükség van. Íme, három ok, ami miatt könnyen elkerülhet a siker egész életedben.

Szülői örökség

A gyermekkornak fontos szerepe van a felnőtté válásban, és a szülő-gyermek kapcsolat is jelentős mértékben befolyásolja későbbi életedet. Azt viszont kevesen tudják, hogy a sikertelenségért is felelősek lehetnek a szülők.
Egy zsarnok, hatalmaskodó szülő például óhatatlanul megnehezíti a tekintélytől való megszabadulást, azaz azt, hogy ne félj tőle, különösképpen a büntetésétől. A gyerekek sokkal nagyobbnak látják a szüleiket, mint amilyenek valójában, és sokkal nagyobb hatalmat is tulajdonítanak nekik. Mindez azonban kihat a későbbiekre is: a tekintély előtt való leborulás és a büntetéstől való félelem mind gátol abban, hogy érvényesíthesd az akaratodat.

A túl erős, mindent megoldó, mindenható szülő hasonlóan akadályozhatja azt, hogy sikeres legyen a gyermeke.

Ha egy szülő igen erős személyiség volt, aki gyermeke szemében valami nagy tettet hajtott végre - például saját maga erejéből ért el mindent az életben -, az ideállá válhat a gyermeke szemében. És minél nagyobb tekintélyt és hatalmat tulajdonít a gyerek a szülőjének, később annál nehezebb lesz kivonnia magát ez alól.

A rossz kommunikáció

Bármennyire meglepő, a kommunikáció és a párbeszéd szokásának hiánya nem kedvez az önérvényesítésnek, sem annak, hogy szükség esetén kifejtsd a nézeteidet.
Igaz, hogy mára megváltoztak a viselkedési formák, de húsz éve még nem volt annyira megszokott, hogy a családban vagy az iskolában kimondja az ember a véleményét, vagy megmondja, mit gondol vagy érez. A párbeszéd hiánya a viselkedési formák megváltozása ellenére még ma is igen gyakori - elég csak arra gondolnod, hogy mi mindent nem mondasz ki a munkahelyeden vagy a családban.

Általában ugyanis sokan inkább a passzív ellenállás felé hajlanak, mint afelé, hogy megpróbálják világosan kifejteni valamiről az álláspontjukat, a felfogásukat vagy éppen az ellenvéleményüket.

Annak pedig, hogy szoktál-e kommunikálni, vagy sem, nem elhanyagolható a szerepe abban, hogy nehezen mondasz nemet, és így nem vagy képes érvényre juttatni az akaratodat.

Hódítás mindenáron

Az is a siker útjába állhat, ha mindenáron meg akarod hódítani, meg akarod nyerni az embereket, ha mindenkinek tetszeni akarsz. Ha jól belegondolsz, ez a fék valamilyen módon lelkiismeret-furdalással, a tekintélytisztelettel, illetve azzal a félelemmel kapcsolatos, hogy nem szeretnek majd, ha érvényre juttatod az akaratod.
Az önbizalomhiány is mindig a félelem kifejezése: félsz attól, hogy nem fogadnak el olyannak, amilyen vagy, vagyis közvetett módon attól félsz, hogy csalódást okozol.

Többnyire azért tartanak az emberek a konfliktusoktól, mert nem a párbeszéd tereként, megoldáskeresésként értelmezik, hanem az egyik fél elsöprő és végső győzelmeként a másik felett.

Pedig csak nyerhetsz azzal, ha minél őszintébben próbálod feltárni a probléma okát. Ezzel nem leszel kevésbé népszerű, hiszen a véleményütköztetés sokszor szül új, kreatív ötleteket.Cikkünk megírásában Sarah Famery Hogyan mondjunk nemet? című könyve segített.
Ezt is szeretjük