Jó hírek érkeztek! Ekkortól térhet észhez a magyar gazdaság
Az OECD jelentése szerint idén szörnyű lesz a helyzet, de jövőre megindulhat a növekedés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Recesszióba süllyedt a magyar gazdaság 2012-ben, de 2013 közepétől megindul a hazai össztermék növekedése - állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedden Párizsban közzétett novemberi gazdasági jelentése.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, fotó: MTI

Jövőre jobb lesz a helyzet

Az OECD szerint a magyar GDP 2012-ben 1,6%-kal csökken, majd 2013-ra - az év közepétől várható élénkülés következtében - 0,1%-ra mérséklődik a visszaesés, 2014-ben pedig 1,2%-os növekedésbe fordul a GDP.

A magas energia- és élelmiszerárak, valamint a közvetett adók miatt az infláció számottevően emelkedett. Az inflációs várakozások meghaladják a 6%-ot, ami kétségessé teszi a jegybanki inflációs cél teljesíthetőségét.

Folytatódott a pénzügyi kiigazítás, de a tervezett adócsökkentések hatását több mint ellentételezték más, a gazdasági aktivitást fékező intézkedések.

Ez csak az IMF-fel lesz így

Az előrejelzés feltételezi a nemzetközi szervezetekkel létrejött megállapodásokat, melyek mihamarabbi megkötése kulcsfontosságú a növekedés szempontjából, mivel csökkenti az adósságfinanszírozási költségeket, javítja a befektetői bizalmat és támogatja a belföldi hitelezést.

Az OECD szerint az államháztartás GDP-arányos deficitje az idei 3%-ról jövőre 2,7%-ra csökken, és ezen a szinten marad 2014-ben is.

A további monetáris enyhítés csak akkor válik indokolttá, ha az infláció tartósan a jegybank inflációs célja közelébe mérséklődik.

Európában ez várható

A szervezet számításai szerint az euróövezeti államok GDP-je az idei 0,4%-os és a 2013. évi 0,1%-os visszaesés után 2014-ben már 1,3%-kal nőhet. Az Egyesült Államok GDP-je idén 2,2%-kal, 2013-ban 2,0%-kal, 2014-ben pedig 2,8%-kal bővül. A kínai gazdaság idén 7,5%-kal, 2013-ban 8,5%-kal, míg 2014-ben 8,9%-kal nő.

Az OECD elemzésében kiemelte: a világgazdaságra jelenleg a legnagyobb kockázatot az euróövezeti válság jelenti. A negatív kilátások közepette nem nehéz olyan helyzetet elképzelni, amelyben valami rosszul sül el - írja a szervezet, hozzátéve, hogy az ilyen forgatókönyvek megvalósulása a piaci kockázatértékelés romlásához, és így az elmúlt időszakban tapasztalt pozitív trend megfordulásához vezethet.

- Ezen kívül a növekvő munkanélküliség lassíthatja a reformok végrehajtásának sebességét és társadalmi ellenálláshoz vezethet. Veszélyben lehet az euróövezet - fogalmaz az OECD.

Ezt is szeretjük