Botrány a Parlamentben - Sárga csillaggal jelölték meg magukat a képviselők

Gyöngyösi zsidózott, aztán elnézést kért. Szinte mindenki elhatárolódik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

A Jobbik képviselője viszontválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

Elindult a lavina

A zsidózás után elindult a lavina, az ellenzéki pártok és a kormány egyaránt elítélte Gyöngyösi Márton nyilatkozatát. Az MSZP közölte, elhatárolódik a jobbikos képviselő antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, hogy adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben.

Az atv.hu értesülése szerint kedd délelőttre rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze a témában, több DK-s politikus és Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke pedig sárga csillagot visel.

Az ügyben a kormány is megszólalt, a Kormányszóvivői Iroda közölte, a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a Jobbik képviselőjének a parlamentben tett kijelentését.

A közleményben hangsúlyozták: a kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa.

- A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól - tette hozzá a közleményben a Kormányszóvivői Iroda.

Képek csak erős idegzetűeknek: eldurvult a helyzet Izraelben

Nézegess képeket!

Elolvasom

A KDNP a kirekesztés ellen...

A Kereszténydemokrata Néppárt elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti - közölte a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-vel.

A KDNP arra nem tért ki, hogy ha ennyire elítélik a kirekesztést, akkor az élettársakat miért próbálják kirekeszteni például a család fogalmából, és ez mennyire egyeztethető össze a kirekesztésellenes politikájukkal.

Gyöngyösi bocsánatot is kért, meg nem is

Gyöngyösi Márton kedden azt közölte a történtek kapcsán az MTI-vel, hogy az államtitkárhoz címzett kérdésében félreérthetően fogalmazott akkor, amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra hívta fel a figyelmet.

A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését - ahogy azt Vona Gábor pártelnök a Jobbik múlt heti tüntetésén is kijelentette - kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak - tette hozzá, rögzítve: a félreérthető kijelentéseiért zsidó honfitársainktól elnézést kér.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

- A Jobbik, ahogy azt már számtalanszor elmondta, nem a származást nézi, hanem a tetteket. Izrael pedig Simon Peresz kijelentése, a nemzetközi normák megszegése miatt nemzetközi kockázatot jelent. Nagyon sajnáljuk, hogy miközben erről senki nem beszél a Jobbikon kívül, addig a félreérthető kijelentéseken most is megindult a szokásos hivatásos rettegés. Ez is jelzi az illető újságírók és közéleti szereplők rossz szándékait és rossz lelkiismeretét - tartalmazza az ellenzéki képviselő közleménye, amely úgy zárul: Magyarországnak nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség büntetőfeljelentést tesz az uszító képviselő ellen.

Ezt is szeretjük