Kisanyámozás, zsidózás: botrányoktól hangos a magyar parlament
Főként a jobbikosok csinálják a fesztivált, Vona Gábor és Novák Előd a fő renitens.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétfőn véget ért a tavaszi ülésszak, ami alatt számos törvényt alkotott az Országgyűlés. Munka közben többször nem fogták vissza magukat a képviselők, ami miatt több botrányos felszólalásra, performanszra is sor került.

Vona Gábor
Novák Előd

A képviselők közül elsősorban a jobbikosok nem bírtak magukkal, februárban például Vona Gábor pártelnök miatt kellett az ülést félbeszakítani, amiért az elnök a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg.

Az Országgyűlés levezető elnöke, Ujhelyi István rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze, és a szocialisták rendőrt is hívtak az eset miatt. A szabálysértési törvény szerint ugyanis elzárással vagy pénzbírsággal büntethető, aki nyilvános rendezvényen feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját viseli.

Vona azzal védekezett, hogy szerinte az Országgyűlés plenáris ülése nem nyilvános rendezvény, ezért nem történhetett jogsértés. Az ügynek végül nem lett következménye.

Novák Előd zsidózott, hangosbeszélőn szólalt fel

A tavaszi ülésszakban nemcsak a pártelnök, a Jobbik alelnöke is borzolta a kedélyeket. Novák Előd június végén a sporttámogatásokról szóló vitában kért ügyrendi hozzászólást - kifogásolva az ülésteremben hallható zajt, ami miatt állítása szerint nem lehetett egymás szavát hallani.

Mivel a levezető elnöktől különösebb reakció nem érkezett a panaszra, ezért Novák egy hangosbeszélőn kezdett el beszélni, ami miatt viszont már egész napra megvonták tőle a szót. Latorcai János ügyvezető elnök közölte: Novák Előd jelenete összeegyeztethetetlen az Országgyűlés házszabályával, emiatt a nap további részében már nem beszélhet.

Novák az utolsó ülésnapon sem maradt csendben, az egyházügyi törvény záró vitájában zsidózott egy jóízűt, azt kifogásolva, hogy a javaslat három zsidó hitközösséget is nevesít, holott csak 12 ezer izraelita vallású ember él az országban.

Ez már Lázár Jánosnak is sok volt, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a kormánytöbbség megteremti annak a törvényes lehetőségét, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a jobbikos képviselők zsidózásának és cigányozásának a parlamentben.

Tasó László
Szabó Tímea

- Te mit szólsz bele, kisanyám?

Nemcsak hangosbeszélőzés és zsidózás, kisanyámozás is volt idén a parlamentben. Ezt a beszólást Tasó László fideszes képviselőnek sikerült megejteni Szabó Tímea LMP-s képviselőnek. A téma Lázár János elhíresült mondata volt, miszerint "akinek nincs semmije, az annyit is ér".

Jávor Benedek, az LMP képviselője másokhoz hasonlóan megemlítette a témát felszólalásában, mire Tasó László az LMP-sek elmondása szerint hangoskodni kezdett, és bekiabálásokkal próbálta megzavarni a beszédet. Ekkor Szabó Tímea hátrafordult, és megkérdezte, hogy nem lehetne-e legalább egy felszólalást csöndben végighallgatni. Erre mondta azt Tasó László, hogy "Te mit szólsz bele, kisanyám?" Tasó egyébként sem akkor, sem később nem kért bocsánatot beszólásáért.

Kövér László, Fotó: MTI

- Legközelebb sört hoz be?

A tavaszi ülésszakban Kövér László is kitett magáért, a házelnök a szocialistákra szólt rá, amiért szerinte "büfének nézik az üléstermet". Kövér a tudósítások szerint a szocialisták felé fordulva szigorú arccal közölte: ne nézzék büfének az üléstermet, majd hozzátette: a képviselő úr lesz szíves levenni a teásflakont az asztaláról.

- Legközelebb sört hoz be? - kérdezte a házelnök, ám az nem derült ki, hogy ezt a mondatot pontosan kinek címezte.

Ezt is szeretjük