Az LMP és a Jobbik együtt
Performanszok az új parlamentben
Az LMP gyakran él ezzel az eszközzel, néha a Jobbik is becsatlakozik. Performanszok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amióta az LMP is a parlament részévé vált, megszaporodtak a parlamenti performanszok, melyek arra szolgálnak, hogy a véleményt ne szavakkal, hanem más, látványosabb, így gyakran hatásosabb eszközökkel fejezze ki a képviselő vagy képviselőcsoport. A legizgalmasabb performanszokat gyűjtöttük egy csokorba.

Idén februárban alakult ki vita a pártok között az ügynökakták nyilvánosságra hozásáról. Az LMP törvényjavaslatot nyújtott be az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, az Országgyűlés fideszes többsége viszont elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét.

Az indítvány teljes egészében megismerhetővé tette volna az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. Az LMP válaszul ügynökneveket mutatott fel - Fekete leopárd, Vári, Magasdi - a parlamentben. Hiába, javaslatuk egyelőre nem került a parlament elé.

Amikor Gyurcsány ellopta a show-t

A Gyorskocsi utcában kötöttek ki a párt képviselői és szimpatizánsai legnagyobb akciójuk után, amely során az Országházhoz vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához láncolták magukat.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista, az északinál Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Gábor és négy aktivista sorakozott fel láncban.

Az Elég volt! feliratú táblát tartó politikusok így tüntettek a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen.

Fotó: MTI

A show-t akkor ellopta Gyurcsány, akit - alighogy csatlakozott az akcióhoz - elvittek a rendőrök. Később kiengedték a volt miniszterelnököt.

A Lomnici-botrány margójára

Talán mindenki emlékszik még az úgynevezett Lomnici-botrányra, amikor az MTV máig nem tisztázott okok miatt egy riportból kiretusálta a nemzetközi hírű Lomnici Zoltán főbírót. Sajtóhírek szerint utasításra történt a retusálás. Az LMP képviselői erre reagálva, illetve az emberi jogok napja alkalmából nagy pauszpapírokat tartottak arcuk elé. Az origo.hu tudósítása szerint így tett Szabó Tímea is, aki napirend előtti felszólalásához kapta meg a szót. Az LMP-s képviselő közölte: azért takarták ki magukat, hogy ezzel is segítsék az MTV munkatársait.

A médiatörvényről

Hasonlóan tiltakozott az LMP még 2010-ben, a médiatörvény elfogadásakor. Erre december 21-én került sor. A parlament döntésével hatályon kívül helyezte a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt, a sajtótörvényt, továbbá a nemzeti hírügynökségről szóló jogszabályt.

Fotó: MTI

Az MTI tudósítása szerint a név szerinti szavazás kezdetén az LMP képviselői tiltakozásul leragasztották a szájukat, a párt két képviselője, Szabó Rebeka és Schering Gábor pedig egy Magyar sajtószabadság - Élt 21 évet feliratú transzparenst mutatott fel. A szocialista Szanyi Tibor a szavazáskor ugyanezt tette egy szájkosárral.

Love AB

Alig egy hónappal a médiatörvény elfogadása előtt tiltakozott a párt az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen is. Az országgyűlés 2010. november 16-án úgy döntött, csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg az Alkotmánybíróság a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket, mire az LMP-sek egy molinót mutattak fel, melyen Orbán Viktor ellenzéki képviselőként tett szavai álltak, miszerint az alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, nincs kiskapu, ez a magyar demokrácia vastörvénye.

Előtte, a vitán az LMP képviselői Love AB feliratú pólóban jelentek meg, melyeket az ülésről már hiányzó képviselők a helyükön hagytak. Érdekesség, hogy Latorczai János  levezető elnök az ülésen felszólította Schiffer Andrást, a párt akkori frakcióvezetőjét, hogy vigye ki ezeket a pólókat vagyonmegőrzésre a ruhatárba, mert az ülésterem nem az.

Schiffer András Love AB feliratú pólót ad át Lázár Jánosnak, fotó: MTI

Sárga lap a kormánynak

2010 júniusában, tehát nem sokkal a választások után sárga lapot mutatott, majd kivonult az LMP a teremből, amikor a parlament elkezdte az önkormányzati választásokat átalakító törvény zárószavazását. A fideszes képviselők által benyújtott törvényről összefoglalóan az origo.hu azt írta: az alaposan átalakítaná a helyi erőviszonyokat, megnövelné a mindenkori győztes párt erejét, és megnehezítené a kisebbek, illetve a civil szervezetek bejutását a helyi testületekbe.

A Jobbik is aktivizálódott

Ezen a napon a Jobbik is aktivizálta magát. Miközben zajlott az önkormányzati választási törvény név szerinti szavazása, a Jobbik képviselői - sorban, ahogy épp szólították őket - narancssárga alapon fekete betűket mutattak fel. A betűkből végül az "egypártrendszer" szó állt össze, utalva arra, hogy a törvény a mindenkori győztesnek kedvez, és csökkenti a kis pártok esélyeit - tudósított az origo.hu.

A Jobbik emellett Önkormányzatiság - Élt 20 évet feliratú molinót feszített ki a frakció padsorai mögött, tiltakozásul az önkormányzati választási rendszer átalakítása ellen.

Ezt is szeretjük