Az óceán eddig még nem látott szögből vált megfigyelhetővé: különleges távcsövet építettek a vízpartra
Egy művész olyan különleges, periszkópszerű távcsövet épített a vízpartra, amivel az óceánnak eddig ismeretlen arca vált megtekinthetővé.

GettyImages-173701646
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tehetséges ausztrál dizájner, Joel Adler egyedi építményeket tervez. Munkája központi eleme a „nézés” vagy a kilátás". Már többfajta területen dolgozott, specifikus szobrokat, installációkat és interaktív tárgyakat hozott létre, amikkel összeköthette a természetet a kíváncsi látogatókkal.

A legújabb alkotása, a Viewfinder fantázianevet viselő, közel 200 kilós tükörrel ellátott acéltávcső, ami kialakításának köszönhetően éppen úgy néz ki, mint egy hatalmas periszkóp.

Új kilátás az óceánokra

Ahogy a szobor alja kihajol az óceán mentén húzódó meredek sziklafal oldalán, a precízen elhelyezett tükör segítségével lélegzetelállító kilátás nyílik a sós víz hullámzására, ahogy nyaldossa a partot. Korábban ilyen panoráma elképzelhetetlen volt, nem mellékesen még a víz morajlását is közvetíti a cső.

A dizájn megalkotásánál Joel Adler a tengerészet és az ember-természet kapcsolatát vette alapul. Akárcsak a fény, a hangok is végig tudnak haladni a különleges acélszerkezetben annak ellenére, hogy jelenleg több mint 30 méter magasan áll. 

- Néha a legvalódibb dolgok tűnnek nem valódinak - mondta Joel Alder az Instagram-oldalán. - Olvastam több hozzászólásban, hogy a Viewfindert sokan digitálisként, kivetítőként, TV-ként emlegetik, mintha csak be lenne építve a szoborba valami eszköz. Olykor elég egy tiszta tükör és megfelelő akusztika ahhoz, hogy átverjük az agyat. A Viewfinder teljesen analóg, nincsenek benne mikrofonok, se elektromosság, és bármilyen meglepő, még képernyő sem. Csak egy nagy tükör és rengeteg acél.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Viewfinder jelenleg Ausztráliában, a wollahrai Világítótorony rezervátumban található. Eredetileg 2019-ben az ausztrál strandszoborversenyre építették, és éveken keresztül a Bondi-parton állt Új-Dél-Walesben. Innen szállították át a jelenlegi pozíciójára, ahol még plusz acéllal megerősítették a konstrukciót, hogy stabil maradjon. A tervek szerint még több helyen felbukkanhat az ötletes, óriási acélperiszkóp.

Ritkán látni ennyire szép képeket az óceánokról

Gyönyörű és egyben elgondolkoztató képek készültek az óceánok világáról.

(CIkken belüli, és ajánlóképek forrása: joel_adler_studio / Instagram, a képek használatát Joel Adler engedélyezte, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük