Alapvető juttatást vehetnek el tőled is

Ez váratlanul jött

A kormány hallgat az új, radikális javaslat elfogadásáról, ami a nyugdíjjal függ össze.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki nem szül gyereket, vagy egyáltalán nem kapna nyugdíjat, vagy jócskán elmaradna az egy nagycsaládos szülő időskori ellátásától. Ezt javasolja a Népesedési Kerekasztal a kormány számára.

Ki termeli meg a te nyugdíjadat?

A Magyar Tudományos Akadémia keretein belül működő szervezet szerint azért van szükség a nyugellátás gyermekvállaláshoz kötésére, mert enélkül a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan lenne.

A kerekasztal már be is nyújtotta javaslatát az Országgyűlésnek. A honatyák arról szavazhatnak majd, hogy ne csak a gyermekek száma, de azok iskolai végzettsége és a rájuk fordított energia is számítson, amikor valakinek megállapítják a nyugdíját. Akik "egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval" súlyoznák - fogalmaz az MTI-közlemény talán legbizarrabb része.

Tény, hazánkban a társadalom öregszik, a gyermekvállalási kedv nem éri el a halandóság arányát, ezért egyre több idős és egyre kevesebb aktív korú él Magyarországon. Ez pedig óhatatlanul a nyugellátás mostani rendszerének újragondolására ösztönzi a vezetőket. A problémára a fejlett világban mindenhol igyekeznek valamiféle választ adni, de erre megnyugtató módon még sehol sem került sor.

A megoldást alighanem a mostani javaslat sem hozza meg. Legalábbis ez tűnik ki Blaskó Zsuzsa lapunk megkeresésére küldött válaszából. A Népességtudományi Kutatóintézet főmunkatársa a következőket válaszolta megkeresésünkre:

"Általános véleményem, hogy egyetlen intézkedés sem lehet önmagában alkalmas, arra megállítsa a népességfogyást. Ha ez egyáltalán lehetséges, akkor csakis széles körű, összehangolt változások révén, amelyek korántsem merülnek ki egyes szabályozók, pénzügyi ösztönzők megreformálásában, hanem széles körű, szemléletformáló hatással is bírnak. Pusztán pénzügyi ösztönzők erre semmiképpen nem alkalmasak - a gyermekellátó intézmények elérhetőségének, színvonalának, rugalmasságának növelése; rugalmas és részidejű munkavégzési formák elérhetővé tétele a szülők (anyák és apák) számára; az apák nagyobb mértékű bevonódásának segítése a gyermekek körüli teendőkbe és a házimunkába ... ezeknek mind változnia kellene ahhoz, hogy a népességfogyás megállítása lehetőségként felmerüljön."

"Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyes intézkedések ne lehetnének kisebb-nagyobb mértékű, rövidebb- hosszabb távú hatással a születésszám alakulására. Nem tartom kizártnak, hogy a nyugdíjrendszer javasolt átalakítása (gondolom, nem arról van szó, hogy aki nem vállal gyereket, az ne kapjon nyugdíjat, legfeljebb kevesebbet), is okozhatna valamelyes változást."
 

Rajtuk az ország szeme. Lesz nyugdíjunk?

Hogy erről miként szavaz a Tisztelt Ház, nem tudni, ám az előjelek nem túl biztatók. A népesedésről és a nőkről is rendszeresen hallunk a parlament ülésterme felől egészen elképesztő gondolatokat. Mindenki emlékezhet még a családon belüli erőszakról szóló vita mondataira, vagy amikor Szél Bernadett, az LMP társelnöke részesült sovén támadásban.

Ráadásul a nőket duplán büntetnék, hiszen így is jóval kevesebb nyugdíjban részesülnek, mint a férfiak, tekintve, hogy a munkapiacon is komoly bérszakadék tátong a két nem között.

Azért is rejtély, mi lesz a tervezet sorsa, mert sem a Fidesz, sem a kormány mindeddig nem reagált arra. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy a parlamenti kétharmad a kormány álláspontját nem kérdőjelezi majd meg.

Korábban Pongrácz Tiborné, az állami működtetésű Központi Statisztikai Hivatal keretein belül működő Népességkutató Intézetének vezetője azt állította, aki tudatosan nem vállal gyermeket, az önző és megérdemli, ha pszichiáterhez jár. Korábbi cikkünkben arról írtunk, helytelen, ha csak a nőket teszik felelőssé a demográfiai helyzetért.

Kedden Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője azt közölte az MTI-vel, hogy a csúcstárcán belül önálló család- és ifjúságügyi államtitkárság lesz. Hogy ennek munkájában kire számít Balog, egyelőre nem tudni, azonban az első komolyabb feladatot máris feladták nekik.

Ezt is szeretjük