Ilyen lesz az élet a nyomtatott házakban - A szegényeket segítik a technikával
A lakásválságra egy teljesen új technika jelenthet megoldást.

nyomtatott-ház
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év számos nehézség elé állította az embereket, de így sem szabad megfeledkezni a már régóta fennálló problémákról sem: ilyen a lakásválság és a hajléktalanok helyzete is. Mivel új otthonokat teremteni nagyon költséges folyamat, így sokkal olcsóbb, mégis élhető megoldást találtak ki ennek megsegítésére.

Mexikó egyik államában, Tabascóban hivatalosan is bejelentették, hogy folyamatban van a világ legnagyobb 3D-nyomtatott házakból álló közösségének építése, ami a rendkívül szegény családok számára szolgálhat új otthonként. 

Élhető otthonok készülnek nyomtatással

A kivitelezők korábban már az Egyesült Államokban sikeresen létrehozták a 3D nyomtatással készült házakat, a próba célja pedig az volt, hogy minél több szegény, latin-amerikai családnak otthont tudjanak teremteni a gyorsan elkészülő és a hagyományosnál olcsóbb technikával. A közösségben ötven ilyen típusú ház lesz, egyenként pedig körülbelül ötven négyzetméteresek lesznek.

nyomtatott-ház2
Fotó: New Story / Youtube

A több mint egy évig tartó tervezés és próbák után a cég elkészítette az első házakat Mexikó egyik távolabb eső részén, hiszen teljesen más körülmények vannak ott, mint egy stúdióban. A nyomtatót úgy tervezték, hogy a vidéki területeken megszokott körülmények között működjön, de az utaztatása nem volt egyszerű. Gyakran az áram kiszámíthatatlan volt, és a helyi csapadék sokszor elárasztotta az építkezéshez vezető utakat. Végül sikerült megoldani minden szembejövő nehézséget, és elkezdődhetett a munka.

Ilyenek lesznek a nyomtatott otthonok

A 3D nyomtatású otthonokban két hálószoba, nappali, konyha és kádas fürdőszoba található. A tervezésben a jövőben ott élő családok is segítettek, az ő igényeikre szabva alakították ki egységesen a belső tereket. A szeizmikus zónában található házakat a szokásos biztonsági követelményeknek megfelelően tervezték, ideértve a robusztus alapokat is annak biztosítására, hogy az otthonok több generációig fennmaradjanak.  

Azokat a családokat, akik ebben a közösségben fognak élni, előre kiválasztották, és a legnagyobb szegénységben élők számára jelenetek majd otthont. Mexikóban ez átlagosan havi 24 ezer forintos bevételt jelent, így hatalmas szükségük van erre a segítségre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felméréskor a családok 74%-a kijelentette, hogy a jelenlegi életkörülményei között nem érzi magát biztonságban, és ez nagyban befolyásolja életminőségüket. Nem csak a munka vagy a képzettség hiánya jelent gondot a térségben élőknek, hanem ezen a területen a családok többsége olyan őshonos lakosságból származik, amely kimaradt a kormányzati programokból. 

Több ezren élnek úgy Hongkongban, mint a menhelyi állatok: ketrecekbe zsúfolódva telnek a mindennapjaik

Embertelen állapotok és aprócska lyukak jelentik az otthont a hongkongi szegény rétegnek.

(Képek forrása: New Story / Youtube)

Ezt is szeretjük