Nem bírták tovább! Megmondták a magukét a miniszternek

Kifakadtak a bölcsődei dolgozók

Nyílt levél Balog Zoltánhoz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igen határozott hangvételű levelet küldött a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az emberierőforrás-miniszter Balog Zoltánnak.

A levélben kiemelik, hogy a közalkalmazotti illetménytáblában 2008 óta nem volt változás, és többek között emiatt is felháborító, hogy 27 év munkaviszony után egy bölcsődei dolgozó felsőfokú képesítéssel annyit keres, mint egy szakmunkás, tehát nettó 71 ezer forintot.

Nyílt levél Balog Zoltán EMMI miniszterhez

"Tisztelt Miniszter Úr!

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az Országos Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretei között folyamatosan tárgyalt a közalkalmazottak, ezen belül a szociális ágazatban foglalkoztatottak bérügyeiről. Az OKÉT Kormányzati Oldalának béremelésre vonatkozó türelemre intését, nemleges válaszait, valamint Miniszter Úr, illetve Soltész Miklós államtitkár úr nyilatkozatainak tartalmát, melyekben a szociális ágazatban dolgozók bérköveteléseire
reagálnak, elfogadhatatlannak tartjuk az alábbiak miatt:

2008 óta nem volt közalkalmazotti illetménytábla emelés. Szakágazatunkra vonatkozóan a minimálbér és a szakmunkás bérminimum 65 fizetési osztályban mossa egybe a béreket és tünteti el az életkor és az iskolázottsági szint alapú bértáblában a különbségeket, mely hatalmas bérfeszültségeket okoz a területen.

Dolgozóink illetménye a minimálbér és a szakmunkás bérminimum környékén stagnál évek óta; jövedelmi viszonyuk a KSH adatai alapján is valamennyi nemzetgazdasági ágazat közül a legrosszabbak: 20-25 év közalkalmazotti jogviszony után nettó 100 ezer forintot jelentősen alulmúló illetményt visz haza a bölcsődei dolgozók 80 százaléka! (2013-ban, egy bölcsődei kisgyermeknevelő érettségire épülő felsőfokú szakképzettség mellett pályakezdőként, illetve 27 éves közalkalmazotti jogviszony után is havi bruttó 114 ezer forintot kap (nettó 71 ezer forint), amely megegyezik a szakmunkás bérminimum 2013. évre vonatkozó összegével.)

Az elmúlt évek alatt összességében az ágazatban dolgozók több mint 20 százalékos reálkereset veszteséget szenvedtek el. A fizetésükhöz való hozzájutás feltételeként az idei évtől tranzakciós adókkal is sújtják őket. 2011-től a FIDESZ-KDNP bevezette az úgynevezett egykulcsos adórendszert, amely következtében a magasan keresők jól-, az alacsonyan keresők (így a szociális ágazatban dolgozók is) rosszul jártak.

Ezt felismerve, az egykulcsos adórendszerrel rosszul járók nettó keresetcsökkenését ellentételezni hivatott bérkompenzációs rendszert vezettek be, melyre vonatkozóan immár a harmadik éve - hol kormányzati szándék, hol végrehajtásból eredő munkáltatói hibás adatszolgáltatás miatt - számtalan probléma merül fel, melynek következtében a dolgozók nettó illetménye a kompenzáció ellenére csökkent.

Mindezek mellett először lecsökkentették, majd megszűntették a szociális továbbképzés és szakvizsga normatív támogatását. A kreditpontos továbbképzés kötelező, de az elvett normatíva ellentételezésére 2011-ben beígért TÁMOP-os (ingyenes) képzések még nem indultak meg, melyek következményeként forráshiány miatt egyes munkáltatók, az amúgy is méltánytalanul alacsony jövedelemből élő dolgozókra terhelik a kötelező továbbképzés részvételi díjának, illetve útiköltségének finanszírozását. További megszorításként Önök 2012-től eltörölték az 5 éves továbbképzési ciklusukat.

Tisztelt Miniszter Úr!

A szociális ágazatban dolgozók összességében eddig sokkal többet veszítettek, mint amit Önök kommunikálnak a minimálbéremelés, a "rezsicsökkentésből" adódó megtakarítás, vagy a szociális üdülési lehetőség terén. "Sikeres" kormányzásuk a szegénységbe taszította kollégáinkat, az Önök alkalmazottait, akik a mindennapokban a tevékenységüket a jövőnkért, a gyermekeinkért és a családokért teszik, amely ellátás szoros része a Kormány oly sokat emlegetett családbarát politikájának.

Önök azt mondták "Senki nem fog rosszul járni!" De ez a valóságban sajnos éppen a visszája felé sült el. A szociális ágazatban foglalkoztatottak a kormányzati kommunikációból csak hallják, hogy Magyarország jobban teljesít! de ezt sajnos, a saját bőrükön nem érzik!

Jelen levelünkben megfogalmazott problémák megvitatására szolgáló Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanács - ki tudja milyen okból, de - nem működik. A kormányzati kommunikációból a szociális területen dolgozók bérrendezéséről sajnos semmiféle konkrétumot nem hallani!

Az elkeseredett, folyamatos átszervezéseknek kitett, méltánytalanul alacsony bérezés miatt mindennapos megélhetési gonddal küzdő bölcsődei dolgozók felé, elvárhatatlan igényt támasztanak: hogy jókedvűen, mosolyogva, felelősségteljesen a legérzékenyebb korosztályt gondozzák-neveljék.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért megelégelve a helyzetet, bejelentjük, hogy szervezetünk csatlakozik a szociális területen szerveződő érdekképviseletek béremelésért folyatott harcához, nyomásgyakorló akcióihoz."

Ezt is szeretjük