Mennyi szabadság jár neked a Munka Törvénykönyve szerint? Így veheted ki nyárra
A törvény így szabályozza a szabadságolásokat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemsokára megkezdődnek a nyári szabadságolások, ezért utánajártunk, hogy hogyan rendelkezik erről a Munka Törvénykönyve.

Cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi szabadság jár neked, valamint azt is, hogy milyen mértékben rendelkezhet felette a munkáltató.

Kinek mennyi szabadság jár?

Az alapszabadság 20 munkanap - ha év közben kezdtél, akkor ennek arányos része -, de a korral mindig egy kicsivel több pótszabadság adódik hozzá. 25 éves kortól 1, 28 évestől 2, 31 évestől pedig már 3 nap jár pluszban. Ha betöltötted a 33-at, akkor plusz 4 nap, ha a 35-öt akkor pedig plusz 5 nap jár. 37 éves kor felett 26 nap, 39 felett 27 nap szabadság jár. A 41 és 43. születésnappal is nő eggyel a kiadható napok száma. 45 éves korodtól pedig már 10 ilyen nappal számolhatsz. Fontos, hogy ezek munkanapok, a hétvége vagy munkaszüneti nap nem számít bele.

Pótszabadság illet meg akkor is, ha van 16 éven aluli gyermeked. Egy után 2, kettő után 4, kettőnél több után pedig 7 szabadságnap jár a törvény szerint. Gyermek születése miatt az apának is jár 5, vagy ikrek esetén 7 nap pótszabadság, legkésőbb a születést követő második hónap végéig.

Így adhatja ki a munkáltató

A munkáltató a szabadságnapok 75%-a felett rendelkezik. A törvény ugyanakkor kimondja, hogy évente 7 napot legfeljebb két részletben köteles kiadni az általad kért időpontban, továbbá évente egy alkalommal 14 egybefüggő napra mentességet kell biztosítania a munkavégzés alól, ami persze nem jelenti azt, hogy a napokat muszáj egyszerre kivenned. A szabadságra való igényedet 15 nappal előtte kell jelezned.

Kivételesen fontos gazdasági, vagy a működést közvetlenül érintő, súlyos okból a munkáltató módosíthatja a szabadság időpontját, de akár meg is szakíthatja a már megkezdett pihenést, ilyenkor az ezzel okozott kárt vagy költségeket neki kell állnia.

Ezt is szeretjük