Mennyi pénzt viszel haza? Ha ennél többet, akkor nagyon szerencsés vagy

Az átlagnál többet vagy kevesebbet keresel? Cikkünkből kiderítheted.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bérek széles skálán mozognak ma Magyarországon, ennek az az oka, hogy számos tényező befolyásolhatja az összeget.

A fizetesek.hu tavalyi évre vonatkozó bérfelmérésének eredményeiből most képet kaphatsz az átlagbérekről, és az információkat összemérheted a saját fizetéseddel. A legalacsonyabb átlagösszegként a bruttó 130 ezret említik, vagyis, ha ennél többet keresel, akkor szerencsésnek mondhatod magadat. Ez persze viszonylagos, papíron az lehet, aki ennél többet keres, de nem biztos, hogy ezt így is érzi.

Budapesten a legmagasabb az átlagbér

A felmérésből kiderül, hogy tavaly Budapesten volt a legmagasabb az átlagkereset, ez bruttó 340 300 forintot jelent. Ehhez a számhoz az ország nyugati régiói tudtak felzárkózni: Komárom-Esztergom megyében például 265 200, Győr-Moson Sopronban 263 800, Vas megyében pedig 261 800 forintos átlagkereset jött ki.

A középmezőnyben 210 és 240 ezer forint közötti átlagfizetésről beszélhetünk, legkevesebb pénzt átlagban Szabolcs-Szatmár Bereg megyében - 201 900 -, Somogyban - 201 200 -, valamint Békés megyében - 193 800 - kerestek a dolgozók.

Egy felsővezető ötször többet keres egy segédmunkásnál

A felmérésből az is kiderül, hogy míg a felsővezetők 700 ezer forintot, addig a segédmunkások mindössze 130 ezret kapnak. A szolgáltatási szférában az átlagfizetés bruttó 130 ezer, a szakmunkásoké 135 ezer, az adminisztratív területen dolgozóké pedig 184 ezer. A mérnökök és IT szakemberek bére viszont már 309 ezer forint, a középvezetőké és menedzsereké bruttó 400 ezer.

Így befolyásolja a fizetést a szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalat nagyban befolyásolja a fizetést, ugyanis, míg a pályakezdők átlagbére 209 ezer forint, addig egy-két év után 228 ezer, három-öt év elteltével pedig már 278 ezerre ugrik. A legjövedelmezőbb helyzetben a hat-tíz év tapasztalattal rendelkezők vannak - ők havi 306 ezret keresnek -, tíz év után ugyanis a bér csökkenést mutat.

Számít a cég nagysága és működési területe is

Minél nagyobb egy vállalat, annál többet keresnek a dolgozói. A tíz főnél kevesebbet foglalkoztató cégeknél az átlagbér nem érte el a 200 ezret, ötven dolgozónál viszont 250 ezer, az ezer főnél több embert foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig bruttó 315 ezer lett.

A legjobban az IT szektorban keresnek, itt bruttó 400 ezer az átlag. A legrosszabbul fizetett területeknél azonban a 170 ezret sem éri el: ilyenek az oktatási intézmények, a szociális ellátás és egészségügy, a postai szolgáltatások, az önkormányzatok és kulturális szervek, továbbá a vendéglátás is.

Ezt is szeretjük