5 dolog, amit soha ne kövess el, ha nyaralsz!
Emlékezetes nyaralásra vágysz, de az emlékeket nem fertőzések, betegségek és más kellemetlenségek formájában szeretnéd begyűjteni?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a távoli tájakra, idegen földrészekre utazó turisták száma. Korábban szinte elérhetetlen országokba látogathatunk az utazási irodák jóvoltából.

Ezzel párhuzamosan sajnos egyre többen vannak, akik nemcsak szép élményekkel, hanem kellemetlen betegséggel térnek haza, pedig előzetes tájékozódással, körültekintéssel, néhány alapszabály betartásával ezek többnyire megelőzhetők lennének.

Hogy számodra ne legyen rémálom a nyaralás, a következő öt dologra mindenképpen ügyelj!

Elsősegélycsomag nélkül sehova!

Gyakorlott utazók jól összeállított gyógyszerkészlettel vágnak neki az utazásnak. Láz- és fájdalomcsillapító, bőrfertőtlenítő, kötszer és természetesen a rendszeresen szedett gyógyszerek semmiképp se maradjanak otthon! Ha tanácstalan vagy, a gyógyszertárakban segítenek a megfelelő készítmények kiválasztásában.
A szükséges szerek és eszközök mellett fontos, hogy néhány alapszabályról se feledkezz meg. Régi megfigyelés, hogy sok ember külföldön enyhébb-erősebb hasmenést kap, amit emiatt az utazók hasmenésének neveztek el. Ennek oka, hogy az egészséges szervezet ellenállóvá válik azokkal a nem túl agresszív kórokozó alfajokkal szemben, amelyek a környezetében vannak.

Más alfajokkal szemben azonban - amelyek idegen vidéken vagy országban fordulnak elő - védtelen marad.
Ilyenkor a panaszok sokszor minimálisak, és rövid idő alatt megszűnnek. Természetesen ez azonban nem azonos a súlyos panaszokat okozó gyomor-bél gyulladással, ami a széklet útján szennyezett élelmiszerek és tárgyak "segítségével" terjed.

Jó, ha tudod!
Ha el akarod kerülni a fertőzéseket, a nyers élelmiszereket tekintsd automatikusan fertőzöttnek! Zöldséget és gyümölcsöt csak hámozva fogyassz, a nem hámozható gyümölcsöket és zöldségeket pedig Neomagnol-oldattal tisztítsd meg alaposan!
Ne egyél nyers vagy félig nyers ételeket, és ne vásárolj utcai kifőzdékben! A tenger gyümölcseit lehetőleg minden formában kerüld, mivel sokféle kórokozóval fertőzöttek. Bizonyos élősködők a bőrön áthatolva jutnak a szervezetbe, éppen ezért ne fürdőzz folyókban és tavakban!

Vigyázz a vízzel!

Külföldön az ivóvíz az egyik legfőbb veszélyforrás. Az ellenőrizetlen, ásott kutak, vízgyűjtő medencék és folyók a talajból beszivárgó szennyvíz miatt nagy mennyiségben tartalmazhatnak Eschenchia coli törzseket és más kórokozó baktériumokat, vírusokat és egysejtűeket. A vezetékes víz is szennyezett lehet olyan országokban, ahol a mikrobiológiai ellenőrzés nem megfelelő. Magyarországon a víznyerő kutak és a vízművek minőségi ellenőrzése szigorúbb, mint az európai országok többségében.

Forró égövön a fertőzés esélye különösen nagy, ezért Ázsiában, Afrikában és Közép-Amerikában a vezetékes vizet alapos forralás nélkül fog- és kézmosásra se használd! Külön fel kell hívni a figyelmet a jégkockára, ami vezetékes vízből készül, és egyéb italokból is csak a palackozottat érdemes választani - a legjobb, ha a jelenlétedben nyitják fel az üveget.

Ne kerüld a tömény italokat - segíthetnek!

A gyarmatosítás idejéből származó megfigyelések szerint a tömény alkohol csökkenti a fertőzésveszélyt, mivel a gyomorba jutva elpusztítja a kórokozók nagy részét. Érdemes tehát a napot kis mennyiségű rövidital fogyasztásával kezdeni és zárni.
Egyesek szinte a világ bármely táján ehetnek-ihatnak bármit, mégsem betegednek meg. Ez a szerencsés egyéni adottság azonban jó, ha józan mértékletességgel párosul! Ha pedig még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megbetegszel, a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás. Különösen a kisgyermekek, a vesebetegek, szív- és érrendszeri, valamint más krónikus betegségben szenvedők legyenek óvatosak, mert esetükben a hasmenés és hányás kiszáradást és kritikus állapotot eredményezhet. Az orvosi szén jó hatású lehet, antibiotikumra csak súlyos esetben van szükség, mivel károsítja a bélflórát, ezért semmiképpen sem ajánlott orvos javaslata nélkül szedni!

Jó, ha tudod!
A fertőző májgyulladást okozó hepatitis A-vírus széklet útján terjed, ezért különösen rossz higiénés viszonyok között fordul elő, sokszor járványszerűen. A szintén májgyulladást okozó hepatitis B vérrel és testváladékokkal terjed. Ázsia, Afrika és Latin-Amerika jelentős részén az átfertőzöttség nagymértékű, a fertőzéshez pedig elég egy kis bőrsérülés is. A vírus sokáig lappang a szervezetben, de idővel májzsugort vagy akár májrákot is okozhat. Mindkét vírus ellen aktív immunizálással - oltással - lehet és ajánlatos is védekezni!

Ne feledkezz meg az oltásokról!

Az egyes trópusi országokban fenyegető betegségekről - sárgaláz, malária, kolera, tífusz, gyermekbénulás - a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjának honlapján kaphatsz naprakész információt. A tervezett utazás előtt kellő idővel tájékozódj a szükséges és ajánlott védőoltásokról, mert egyes vakcinákat egy hónappal az utazás előtt be kell adni. Emellett nem szabad megfeledkezni a nyaralás során sem az egészségről: egy felelőtlen románc maradandó "emlékeket" okozhat, ha nem vagy óvatos! Bár a legtöbben a HIV-fertőzéstől tartanak, a hepatitis B sokkal gyakoribb, nemi úton is terjedő betegség...

Tudd, hogy mi illik!

A távoli tájak népei más kultúrában élnek, mint mi, európaiak. Eltérő a vallásuk, a világról alkotott képük, mindennapi szokásaik és társas érintkezésük is.

A turistától joggal várható el, hogy legalább alapjaiban ismerje, és messzemenőkig tartsa tiszteletben a helyiek kultúráját. Muszlim országokban például tilos alkoholt fogyasztani! Ez nem jelenti azt, hogy a szállodai szobában nem ihatsz, de utcán, mások jelenlétében szeszes italt fogyasztani súlyos modortalanság!

Ugyanitt a nők hagyományos ruhaviselete gyakorlatilag nem hagy fedetlenül egyetlen testrészt sem. Idegenforgalomból élő muszlim országokban már többé-kevésbé hozzászoktak a "ledér" öltözetű nyugati turistákhoz, de ez nem jelenti azt, hogy a fedetlen vállak, a kivillanó keblek és a rövidnadrág ne botránkoztatná meg a helyieket.
Az illemszabályok az útikönyvekben általában megtalálhatóak, csak be kell tartani azokat.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Strandsportok
  • Hellinger-terápia
  • Hűsítő nyári koktélok
  • Fogyj matek nélkül!
  • Mérgező nyári ínyencségek
  • Prognos teszt - Tested energetikai tükre
Olvass bele a júliusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. július »
Ezt is szeretjük