Buborékot fújt a kisfiának a tudós, amikor zseniális ötlete támadt
A japán kutató szinte tökéletes megoldást talált a növények mesterséges beporzására.

buborek-fak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szappanbuborékok felszínén szállított virágporral sikerült megtermékenyítenie körtefákat egy japán kutatócsoportnak. A méhek számának globális csökkenése miatt kutatnak régóta a beporzás alternatív útjai után. Most japán kutatók buborékágyúból fújták ki a finom gömböcskéket, melyek 95%-ban sikeresen porozták be a körtefák virágait. Jelenleg a beporzó szappanbuborékokat kilövő drónokat tesztelik.

A beporzás sok gyümölcs- és zöldségféle termesztésének alapja, ezért a kutatók többféle módszert megvizsgáltak már. Amikor drónok közvetlenül szórtak pollent a növényekre, az eljárás közben károsították a virágokat, noha csak két centiméteresek voltak.

Mijako Eidzsiro, a japán Tudományos és Technológiai Kutatóintézet munkatársa egy nap az otthonukhoz közeli parkban játszott a kisfiával, buborékokat fújtak. Az egyik buborék a gyerek arcára szállt, Mijako innen merítette az ötletet - számolt be róla  a BBC hírportálja. - A fiam arcának semmi baja nem lett az ütközéstől, ezért az jutott eszembe, hogy a virágoknak sem ártana a szappanbuborék, és ideális szállítója lehetne a pollennek - mesélte.

Laboratóriumban mikroszkóppal megállapították, hogy a buborék valóban szállítja a virágport. Mijako és kollégái olyan kémiailag feljavított buborékot fejlesztettek ki, amelyiknek darabja akár kétezer virágporszemet is szállít. A találmányt egy körtéskertben próbálták ki. A buborékok kilövése után mintegy két héttel jelentek meg a gyümölcskezdemények nagyjából olyan mennyiségben, mint amikor méhek nélkül, kézzel, tollseprűvel porozzák be a gyümölcsfákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nem volt jelentős különbség a kézi és a szappanbuborékos porzás sikere között, az utóbbi nagyjából 95%-ot ért el az előbbihez képest - magyarázta Mijako. Drónokkal kétméteres magasságból 90%-os volt a sikerráta.

Fotók: Getty Images

10 kvízkérdés növénybarátoknak

Bár több gusztusos darabot legszívesebben begyűjtene, és salátába tenne az ember, vagy teát főzne belőle, akadnak köztük súlyosan mérgezők is. A gyakorlottabb növénybarátok bizonyára azonnal felismerik az út mentén növekvő leveleket és virágokat, de a hasonló kinézetű egyedek sajnos könnyen összetéveszthetők, így nagy óvatosságot igényel a gyűjtésük.

Ezt is szeretjük